More

  Google rămâne cu amenda uriașă primită în Europa. Justiţia europeană a menţinut un verdict antitrust, dar a redus uşor cuantumul amenzii

  Curtea Generală a Uniunii Europene a menţinut miercuri un verdict antitrust împotriva Google, parte a grupului Alphabet, dar a redus uşor amenda, de la 4,34 de miliarde de euro la 4,125 miliarde de euro, potrivit CNBC, transmite News.ro.

  Disputa dintre Google şi instanţele UE se referă la următorul aspect: dacă Google foloseşte sistemul de operare Android pentru a anula concurenţa şi a fost iniţiată împotriva companiei în 2015.

  Curtea a declarat că ”confirmă în mare măsură decizia Comisiei Europene conform căreia Google a impus restricţii ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android şi operatorilor de reţele mobile pentru a consolida poziţia dominantă a motorului său de căutare”.

  Într-o declaraţie transmisă CNBC, Google a spus: ”Suntem dezamăgiţi că Curtea nu a anulat decizia în totalitate. Android a creat mai multe opţiuni pentru toată lumea, nu mai puţine, şi sprijină mii de afaceri de succes în Europa şi în întreaga lume.”

  Amenda iniţială a fost emisă de Comisia Europeană în 2018 şi a fost cea mai mare impusă vreodată pentru Google.

  Comisia a spus că aproximativ 80% dintre europeni au folosit Android şi că Google a oferit un avantaj nedrept aplicaţiilor sale, cum ar fi Chrome şi Search, forţând producătorii de smartphone-uri să le preinstaleze într-un pachet cu magazinul său de aplicaţii, Play.

  Google susţine că telefoanele Android concurează cu telefoanele Apple, care utilizează sistemul său de operare iOS şi că utilizarea Android încă permite consumatorilor să aleagă între producătorul de telefoane, operatorul de reţea mobilă şi posibilitatea de a elimina aplicaţiile Google şi de a instala altele.

  În hotărârea de miercuri, Tribunalul a declarat că noua amendă este ”adecvată, având în vedere importanţa practicii incorecte”.

  Acesta a subliniat că modelul de afaceri al Google ”se bazează în primul rând pe creşterea numărului de utilizatori ai serviciilor sale de căutare online, astfel încât să îşi poată vinde serviciile de publicitate online”, în timp ce Apple se concentrează pe vânzarea de dispozitive mobile inteligente de ultimă generaţie.

  Google susţine că acest lucru îi permite să păstreze majoritatea serviciilor gratuite.

  Compania poate face în continuare recurs împotriva deciziei, la cea mai înaltă instanţă a UE.

  Google a fost amendată de UE în alte două cazuri: cu 2,42 miliarde de euro pentru că şi-a favorizat propriul serviciu de comparaţie a cumpărăturilor pe rezultatele generale din paginile sale de căutare; şi cu 1,49 miliarde de euro pentru împiedicarea proprietarilor de site-uri web să includă rezultate de căutare de la rivalii săi.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...