Adrian Florea, ULBS: Hackathon cu premii de peste 10.000 de Euro la Sibiu Innovation Days

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) prin Centrul de Transfer de Cunoaștere Hasso Plattner și Cluj IT Cluster organizează între 29 și 30 Septembrie 2022, a treia ediție a conferinței internaționale Sibiu Innovation Days, care va analiza transformarea digitală din perspectiva provocărilor și riscurilor la nivel național și european în contextul post-pandemic.

Profesorul Adrian Florea, directorul Institutului de Transfer de Cunoaștere Hasso-Plattner din cadrul ULBS, ne-a vorbit la podcastul DIGITALIO – IN THE LOOP despre particularitățile ediției din acest an, precum și despre invitații SID 2022.

Ajuns la cea de-a treia ediție, Sibiu Innovation Days este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică.

Așa după cum spune profesorul Florea, transformarea digitală rămâne principala temă de dezbatere a evenimentului, la fel ca și în precedentele ediții, de această dată vizând provocările și riscurile în era post-pandemică, atât la nivel național, cât și în context european.

”Activitățile conferinței vor sublinia preocupările actuale de cercetare și dezvoltare ale companiilor active în zonă și vor crea noi oportunități de colaborare între participanții activi într-o gamă largă de industrii și domenii. Deși evidențiază contribuțiile Hasso-Plattner Knowledge Transfer Institute, activ în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la dezvoltarea ecosistemului local de inovare, conferința reprezintă o componentă importantă în consolidarea poziției orașului Sibiu ca centru de inovare emergent.”, spune Adrian Florea, organizator al SID 2022.

La Sibiu vor fi prezenți speakeri din peste 10 țări Europene (Germania, România, Norvegia, Danemarca, Spania, Italia, Austria, Marea Britanie, Serbia, Franța) precum și din Statele Unite ale Americii și Japonia, experți ai comisiilor Europene și de la Consiliul European de Inovare sau lideri ai Autorității pentru Digitalizarea României. Lista completă și scurte date biografice pot fi văzute pe site-ul oficial care poate fi accesat aici: https://events.ulbsibiu.ro/innovationdays/.

”Provocările actuale la nivel educațional se referă la perfecționarea, recalificarea și formarea de competențe specifice pieței muncii pentru profesii și servicii noi care apar în urma automatizării, robotizării, globalizării și dezvoltării sustenabile din era Industry 5.0. De asemenea, Universitățile trebuie să reprezinte pentru societate “creuzete de inovare” promovând învățarea pe tot parcursul vieții și sprijinirea mecanismelor pentru ecosistemele antreprenoriale regionale, dezvoltarea de startup-uri, transferul de cunoaștere, facilitând evoluția României din punct de vedere al inovării. Răspândirea tehnologiilor inteligente în procesele de producție și nu numai, sistemele de tip IoT și comunicațiile interumane, cele de tip mașină – om sau mașină – mașină fac din Inteligența Artificială și securitatea cibernetică topicuri fierbinți pentru specialiștii IT. Toate acestea reprezintă lucruri de actualitate pentru toţi membrii comunităţii sibiene şi despre care se va vorbi la Sibiu Innovation Days 2022”, a spus, în cadrul podcastului DIGITALIO, prof.univ.dr.ing. Adrian Florea.

Hackathon cu premii de peste 10.000 de euro, pentru studenți

Una dintre cele mai interesante secțiuni ale SID 2022 este cea dedicată studenților de la facultățile de informatică din universitățile românești, echipe care lucrează deja la o idee sau care au un mic proiect și își doresc să beneficieze de o validare și chiar de mentorat pentru a duce la un nivel superior respectiva idee sau proiect. Condiția este încadrarea în tematica acestui concurs.

Premiile pentru participanți sunt mai mult decât generoase, iar profesorul Florea ne-a spus că valoarea lor totală depășește 10.000 de EURO.

Fiecare membru al echipei care câștigă LOCUL 1 primește câte un laptop performant, fiecare membru al echipei care se clasează pe LOCUL 2 va primi o imprimantă 3D, iar cei care se vor clasa pe locul 3 vor primi câte o dronă. De asemenea, toți participanții vor primi un sistem IoT, cu microprocesor și toți senzorii, pentru a-și crea propriile sisteme pe care să le folosească în proiecte.

Pe lângă premiile de mai sus, pregătite de organizatori, toți participanții la hackathon vor primii și premii de la companiile care susțin evenimentul.

Conform celor spuse de Adrian Florea, la hackathon pot participa chiar și echipe de elevi din anii terminali de la licee de profil, echipe care vor să își testeze abilitățile și, de ce nu, să câștige premiile puse în joc.

Tema principală a competiției este ”𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐚̆: 𝐏𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐞𝐫𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐭-𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐚̆”, cu următoarele sub tematici:

  • Securitatea cibernetică și știrile false
  • Transformarea educaţiei: perfecţionarea, recalificarea, învăţarea de lungă durată
  • Startup-uri, antreprenoriat și dezvoltare personală
  • Digitalizare și centre de inovare digitală
  • Guvernare inteligentă și Industria 5.0
  • Inteligență artificială: corectitudine și echitate în AI / IA centrată pe date

Toate regulile hackathon-ului pot fi consultate în detaliu accesând acest link: https://events.ulbsibiu.ro/…/docs/Competition%20Rules.pdf

Criteriile de evaluare ale juriului format din specialiști din industria IT și profesori din universității sunt:

  • Ideea proiectului și includerea în cadrul tematicii alese din lista. Utilitate, potențial de afacere
  • Arhitectura. Scalabilitate. Complexitate
  • Functionalitate
  • Aspecte tehnice: calitatea implementării (cod curat, modele, testare unitară)
  • Impactul ideii în societate
  • Originalitate
  • Optimizarea resurselor și Durabilitate
  • Evidențierea clară a soluțiilor proprii în timpul prezentării

𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐥𝐢𝐧𝐤:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfAqNokQ6o…/viewform…

Portalul DIGITALIO și colegii de la Știrile Transilvaniei, sunt parteneri media ai evenimentului.

Câștigătorii competiției vor beneficia de promovarea gratuită a ideii și proiectului lor, prin intermediul ambelor publicații

Ascultă discuția cu profesorul Adrian Florea și pe Spotify:

andrei.nistor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...