Ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă din lume, intenționează să reducă emisiile de carbon cu 99%, odată cu noua fuziune (The Merge) din septembrie. Pe scurt, proiectul are în plan să elimine nevoia de mineri în ecosistemul blockchain pentru a contribui la reducerea consumului de energie.
Tehnologia de bază pe care o utilizează pentru validarea tranzacțiilor crypto va fi schimbată cu un nou proces, ce necesită mai puțină energie electrică, conform The Guardian.
Alex de Vries, un economist olandez care administrează site-ul Digiconomist, afirmă că, în medie, consumul de energie al mineritului de Ethereum este, la momentul actual, de aproximativ 72 de terawați-oră pe an. Această cifră este comparabilă cu consumul de energie al Columbiei, și chiar cu amprentă de carbon egală cu cea a Elveției.
De Vries este de părere că “schimbarea ar elimina cel puțin 99% din consumul total de energie electrică“.
Până acum, procesul principal al plaformei Ethereum era cel de “proof of work” (n.r. minerii din rețea folosesc acest algoritm pentru a verifica tranzacțiile și pentru a adaugă blocuri noi in rețeaua blockchainului, dar și asigură securitatea rețelei). În principiu, minerii primesc recompense pentru generarea de numere aleatorii, care verificau, mai apoi, înregistrările stocate în blockchain.
Dezavantajul major al unui proces de tip proof of work este faptul că solicită extrem de mult dispozitivele de minerit, precum unitățile de înaltă performanță, lucru care duce la un consum excesiv de energie electrică. Acesta este unul dintre motivele pentru care Ethereum va opta să își schimbe procesul.
După ce fuziunea va avea loc, Ethereum va folosi procesul de “proof of stake” (n.r. blocarea unei anumite sume de monede într-o rețea de tip blockchain.), în care rețeaua va fi securizată de utilizatorii care își pun monedele la staking. Se pot primi recompense și în acest mod.
În prezent, modelul de proof of stake este încă în fază experimentală, dar din septembrie va prelua activitatea rețelei principale pe blockchainul Ethereum.