More

  România, codașa Europei în privința folosirii tehnologiilor digitale de către IMM-uri

  Cea mai ridicată pondere a companiilor care au atins în 2021 un nivel extrem de ridicat al indicelui intensităţii digitale (DII) s-a înregistrat în Finlanda, Danemarca, Malta (toate cu 10%) şi Suedia (9%), în timp ce România era la coada acestui clasament, aproximativ trei sferturi dintre întreprinderi având un nivel extrem de scăzut al indicelui intensităţii digitale (77%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

  Dezvoltarea tehnologiilor digitale de către firme are potenţialul de a îmbunătăţi serviciile şi produsele şi de a spori competitivitatea. Criza cauzată de pandemie a arătat de asemenea că digitalizarea este crucială pentru îmbunătăţirea rezilienţei economice a firmelor.

  Anul trecut, 56% dintre companiile din UE au atins un nivel de bază al intensităţii digitale, ceea ce presupune folosirea a cel puţin patru din 12 tehnologii digitale selectate, cum ar fi inteligenţa artificială – AI sau vânzări prin comerţul electronic care să reprezinte cel puţin 1% din cifra totală de afaceri. Un nivel de bază include afacerile cu un indice al intensităţii digitale scăzut, ridicat şi extrem de ridicat, excluzând nivelul extrem de scăzut.

  În categoria IMM-urilor, la nivel european, 55% au atins un nivel de bază al intensităţii digitale, faţă de 88% în cazul marilor companii.

  Doar 3% dintre IMM-urile din UE au un nivel extrem de ridicat al intensităţii digitale, în timp ce 18% au un nivel ridicat. Majoritatea IMM-urilor din UE înregistrează un nivel al intensităţii digitale scăzut (34%) sau extrem de scăzut (45%).

  Obiectivul UE este ca peste 90% dintre IMM-uri să ajungă cel puţin la un nivel de bază al intensităţii digitale până în 2030. 

  andrei.nistor

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  spot_img

  Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

  Te-ar putea interesa și...