SpaceX și T-Mobile US Inc. au declarat că intenționează să colaboreze pentru a utiliza sateliții companiei de rachete, ca să ofere conexiuni telefoanelor mobile T-Mobile pe întreg teritoriul Statelor Unite.
Companiile au anunțat că noul serviciu va folosi sateliții Starlink, pe care SpaceX intenționează să îi lanseze, și va furniza conexiuni utilizatorilor americani folosind spectrul wireless controlat de T-Mobile. Cei doi giganți tehnologici au precizat că vor, mai întâi, să efectueze un test al serviciilor de mesaje SMS pe anumite piețe înainte de sfârșitul anului 2023, conform The Wallstreet Journal.
Principalul scop al acestui parteneriat este de a furniza servicii de telefonie și date oriunde, indiferent de poziția geografică a turnurilor de telefonie mobilă.
Noul serviciu va folosi sateliții Starlink ca turnuri celulare și va transmite datele direct către dispozitivele de pe Pământ. T-Mobile intenționează să ofere o parte din spectrul său de bandă medie (mid-band spectrum) pentru aceste conexiuni. Aceasta ar urma să utilizeze frecvențele de unde aeriene în așa fel încât să poată fi folosite și în rețeaua sa terestră.
Practic, zonele care nu dispun de rețele wireless, vor beneficia de aceste servicii. Printre acestea se numără locuri în care semnalul celular nu poate ajunge, cum ar fi mijlocul unui parc național.
“Asta înseamnă că telefoanele voastre vor avea conexiune oriunde în lume”, a declarat fondatorul SpaceX, Elon Musk, în cadrul unui eveniment organizat la facilitatea SpaceX din Texas.
Tot acesta a anunțat că viteza de transfer de date (bandwidth) va fi limitată și că noul serviciu prin satelit nu va înlocui serviciile celulare terestre existente. “Acest lucru este menit să furnizeze servicii zonelor în care nu există deloc semnal”, a adăugat el.
Ideea celor două companii este foarte ambițioasă, în mare parte pentru că va folosi telefoanele deja existente. Pentru început, T-Mobile și StarLink vor să furnizeze servicii de mesagerie, deoarece, comparativ cu apelurile și streamingul de date, mesajele SMS nu solicită aproape deloc o rețea.