Grupul israelian NSO, care produce controversatul program de spionaj Pegasus, a transmis presei un comunicat prin care anunță că directorul general, Shalev Hulio, va demisiona, ca parte a unei reorganizări a companiei.
Conform TheGuardian, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al NSO, directorul operațional Yaron Shohat, va “prelua acum conducerea” și va gestiona procesul de reorganizare.
NSO susține că se va concentra în viitor doar pe comerțul cu țările care fac parte din NATO.
De altfel, NSO Group afirmă că software-ul lor este vândut doar agențiilor guvernamentale, pentru a combate atacurile infractorilor și teroriștilor, iar vânzările pot fi făcute numai cu aprobarea guvernului israelian.
Programul de spionaj Pegasus este folosit pentru infiltrarea și extragerea de date din telefoanele mobile sau pentru activarea camerelor și microfoanelor, fără ca posesorii acestora să fie conștienți în niciun fel că sunt spionați.
Cu toate declarațiile oficiale ale NSO, se spune că programele lor de spionaj au fost folosite de guverne străine împotriva disidenților, jurnaliștilor, diplomaților și membrilor clerului. Printre clienții NSO se numără guvernele din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Ungaria și India.
În noiembrie 2021, administrația Biden a pus compania pe o listă neagră a SUA, după ce a stabilit că aceasta a acționat “împotriva politicii externe și a intereselor de securitate națională ale SUA”.Pentru americani, NSO este acum în aceeași categorie cu hackerii din China și Rusia.
La doar trei luni după această schimbare, un grup de jurnaliști care lucrează cu grupul non-profit francez Forbidden Stories a dezvăluit mai multe cazuri de jurnaliști și activiști care au fost spionați de guverne străine, cu ajutorul unor programe precum Pegasus, inclusiv cetățeni americani.
Conform sursei, numerele de telefon ale președintelui francez, Emmanuel Macron, și ale multor membri din cabinetul său de miniștri se aflau pe o listă de persoane selectate ca fiind posibile ținte ale spionajului de acest fel