More

    Alba Orbital va lansa un microsatelit construit de o echipă de liceeni români

    RomSpace, echipa Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București, a anunțat că a semnat un acord cu Alba Orbital, liderul mondial în servicii de transport pe orbita Pământului, pentru a utiliza racheta SpaceX ca să transporte un microsatelist cu viitoarea misiune „Alba Cluster 7”, scrie site-ul oficial Alba Orbital.

    ROM-2 (Romanian Orbital Mission) este un satelit PocketQube care măsoară 5x5x5cm și cântărește 250g. Poreclit „Space Sparrow/Vrabia Spaţială”, acest satelit nu este mai mare decât un cub Rubik și este prima navă spațială de acest gen din România. Datorită costurilor reduse, sateliții de tip PocketQube deschid calea către democratizarea accesului la spațiu, facilitând accesul organizațiilor mai mici pentru a-și începe propria cercetare în domeniul spațial.

    Formată din nouă elevi cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, echipa RomSpace va veni la Glasgow pentru a integra micul satelit la facilitățile Alba Orbital, înainte de a fi expediat apoi la SpaceX, pregătind lansarea care va avea loc în primul trimestru din 2023.

    ROM-2, este un satelit radio amator care transportă o cameră de 2 megapixeli la bord pentru a fotografia Pământul.

    Liceenii români au decis să construiască primul lor satelit de buzunar după ce echipa de lansare Alba Orbital le-a recomandat acest lucru, ca pe un mod rapid şi ieftin de a avea un prim obiect spaţial pe orbită.

    “Este o adevărată sursă de inspiraţie să vezi aceşti elevi, unii dintre ei de doar 15 ani, care au motivaţia şi iniţiativa de a-şi lansa propriul satelit”, a declarat fondatorul şi CEO-ul Alba Orbital, Tom Walkinshaw.

    “(Microsateliţii) PocketQubes oferă oportunităţi fantastice pentru educaţie STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), pentru că barierele financiare spre spaţiu au fost coborâte semnificativ”, a adăugat el.

    “Atunci când am început să fiu interesat de sistemele de nano şi picosateliţi, în urmă cu mai bine de trei ani, am ştiut că voi trimite şi unul construit de mine în viitorul apropiat. La început am fost impresionat de cantitatea de tehnologie care poate încăpea în aceste mici cuburi”, a declarat liderul misiunii, Filip Buşcu. Alba Orbital are în portofoliu colaborări cu mai mult de 30 de clienţi de pe trei continente, printre care şi unii de prestigiu precum Universitatea Stanford, Universitatea Carnegie Mellon şi TU Delft.

    Alba Orbital are până acum un an foarte bun, deoarece compania susținută de Y Combinator a lansat cu succes alți 17 sateliți pe orbită în două misiuni alături de partenerii SpaceX și Rocket Lab. După creșterea de 3,4 milioane USD a companiei în 2021, Alba și-a extins rapid serviciile. Compania oferă acum cele mai obișnuite și mai fiabile servicii de lansare pe orbită la preț redus pentru sateliții de tip PocketQube.

    andrei.nistor

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...