OxidOS, un startup românesc deep-tech pentru industria auto, a finalizat o rundă de investiție de tip seed de 1,2 milioane euro. Runda a fost condusă de Early Game Ventures.
Start-up-ul deep-tech OxidOS din Cluj, care lucrează la dezvoltarea unui sistem de operare şi unelte de dezvoltare software pentru industria auto, a ridicat o finanţare de tip seed în valoare de 1,2 milioane de euro, arată un comunicat transmis de reprezentanţii companiei româneşti. Runda de finanţare a fost condusă de fondul de investiţii Early Game Ventures (EGV), alături de business angels renumiţi.
„Ne aflăm în momentul în care întreaga industrie auto trece printr-o schimbare de paradigmă. Vrem nu doar să fim parte din această revoluție, ci să ne aducem o serioasă contribuție. OxidOS va reduce la jumătate timpul necesar dezvoltării de software pentru componentele unei mașini și va diminua masiv problemele de securitate întâmpinate de producătorii auto”.
Alexandru Radovici, co-fondator si CEO al OxidOS.
Practic, cu ajutorul OxidOS integratorii de componente auto și companiile de software OEM pentru industria auto vor putea reduce cu până la 50% timpul de dezvoltare software auto certificat și cu 40% costurile de dezvoltare, contribuind totodată la construirea de mașini mai sigure, au mai transmis reprezentanții start-up-ului.
„EGV este, ca de obicei, alaturi de startup-uri care schimba paradigme, iar OxidOS este compania care aduce schimbarea in industria auto. Prin teza sa de investitii, „Infrastructura pentru inovatie”, EGV isi asuma rolul de a capitaliza astfel de companii inovatoare, deep tech, care au potentialul de a reforma industrii intregi si piete globale”
Dan Calugareanu, partener in cadrul Early Game Ventures
Compania a fost fondata de un grup de cinci specialisti romani – Alexandru Radovici (CEO), Bogdan Genis (CTO), Vlad Radulescu (responsabil cu certificarea software auto), Ioana Culic (R&D) si Daniel Rosner (business development).
În prezent, piaţa de software auto este în creştere cu o medie anuală de 24%, pe măsură ce maşinile moderne au tot mai multe microcontrolere (până la 100 în fiecare maşină) care necesită software specializat. Sistemul de operare si uneltele puse la dispozitie de catre echipa OxidOS vor permite dezvoltatorilor sa implementeze, verifice si certifice software pentru microcontrolere din cadrul controlerelor electronice din masini mai rapid si cu un grad de siguranta mai mare, se mai arată în comunicat.