Coreea de Sud se îndreaptă spre Lună, după ce a lansat cu succes prima sa misiune spre satelitul natural al Terrei. Încărcat la bordul rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX, Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) și-a început călătoria de patru luni și jumătate spre Lună, decolând de la Cape Canaveral în Florida, scrie Mashable.
KPLO a fost dezvoltat printr-o colaborare între NASA și Institutul de Cercetare Aerospațială din Coreea de Sud. Misiunea pe lună este semnificativă nu numai pentru Coreea de Sud, ci și pentru SpaceX. În timp ce compania spațială a lui Elon Musk a lansat numeroase rachete de-a lungul mai multor ani, acestea nu au vizat Lună. SpaceX a folosit anterior o rachetă Falcon 9 pentru a lansa modulul lunar israelian Beresheet în 2019, însă misiunea a eșuat în cele din urmă, când modulul care ar fi trebuit să aterizeze pe lună s-a prăbușit.
Lansarea KPLO a fost un început promițător, dar va trebui să așteptăm până la jumătatea lunii decembrie pentru a afla dacă misiunea este un succes. În loc să călătorească direct pe Lună, KPLO – cunoscut și sub numele de „Danuri” – va folosi transferul balistic lunar (BLT) pentru a ajunge la destinație. Această tehnică folosește tracțiunea gravitațională a Soarelui, Lunii și Pământului pentru a plasa orbiterul în calea Lunii, permițându-i să fie prins în orbita lunii. Aceasta înseamnă că Danuri va folosi mai puțin combustibil, dar va dura și mai mult timp pentru a ajunge pe Lună.
Dacă ajunge cu succes pe Lună, misiunea lui Danuri este să dezvolte tehnologii pentru explorarea lunară, să efectueze investigații științifice, cum ar fi studierea mediului de suprafață și să demonstreze și să valideze tehnologiile spațiale actuale. Danuri este echipat cu o varietate de instrumente științifice, inclusiv un magnetometru și un spectrometru cu raze gamma pentru măsurarea radiațiilor gamma. De asemenea, KPLO este echipat cu numeroase camere, care permit colectarea imaginilor din diferite zone ale lunii.
Danuri va orbita Luna pe o traiectorie aflată la 100 km, timp de un an, apoi va coborî la 70 km sau mai jos, dacă misiunea va fi extinsă.
Interesant este că Danuri dispune de o rețea care nu permite întârzierea datelor (DTN), scopul acesteia fiind testarea capacitățiilor de transfer a datelor prin spațiu. Tehnologia DTN a fost deja utilizată cu succes de Stația Spațială Internațională, dar misiunea KPLO este prima în care tehnologia va fi folosită dincolo de orbita Terrei.
Odată cu lansarea lui Danuri, Coreea de Sud s-a alăturat unei listei foarte scurte de țări care au încercat să ajungă pe Lună, inclusiv SUA, Rusia și China.