Din timpuri imemoriale, inovațiile tehnologice au modelat structura schimburilor comerciale. Descoperirea energiei electrice a încurajat producția de masă, iar apariția motoarelor cu abur a inaugurat o eră a producției mecanizate. Tehnologia a fost din totdeauna folosită pentru a face viața mai ușoară. Din acest motiv, tehnologia blockchain este considerată de mulți ca fiind următorul pas spre revoluționarea comerțului internațional, având în vedere numeroasele sale utilizări, scrie cointelegraph.com
Avantajele tehnologiei blockchain
Blockchain este o bază de date distribuită care este partajată între nodurile unei rețele de calculatoare. Blockchain este tehnologia ce securizează stocarea de criptomonede, tranzacțiile între criptomonede și relațiile informatice ce susțin scopul fiecărui proiect criptografic. Blockchain stochează informațiile electronic în format digital. Un blockchain conține liste de înregistrări (sau date) în continuă creștere, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei.
Potrivit Statista, blockchain face păstrarea datelor mai ușoară, mai clară și chiar mai sigură. Datorită mai ales faptului că datele nu pot fi modificate, blockchain oferă informații ancorate clar într-un interval temporar despre tranzacții, fie că sunt între persoane private, entități corporative, rețele de furnizori sau chiar un lanț de aprovizionare internațional.
Majoritatea oamenilor încă cred că blockchain este doar o tehnologie folosită pentru Bitcoin, când ea este în fapt o tehnologie cu aplicabilitate mult mai mare. Este adevărat că a apărut împreună cu Bitcoin în 2008, dar utilizările sale au evoluat dincolo de criptomonede. Acum se folosește în finanțe, comerț electronic, siguranța alimentară sau managementul aprovizionării, cuprinzând astfel aproape toate domeniile economiei globale.
Potrivit Statista, plățile și decontările transfrontaliere reprezintă cele mai frecvente utilizări ale tehnologiei blockchain, având în vedere că au existat numeroase eforturi de digitalizare a tranzacțiilor comerciale.
În prezent, potențialul blockchain de a îmbunătăți eficiența proceselor comerciale este deja bine definit. De exemplu, proiectul blockchain Open Food Chain lucrează pentru a îmbunătăți securitatea alimentară prin Komodo Smart Chain.
„Cel mai mare avantaj al blockchain-ului este imuabilitatea, ceea ce înseamnă că datele nu pot fi șterse sau editate după ce sunt în registru. Pentru comerțul internațional, aceasta oferă o oportunitate pentru mai multă claritate în mai multe industrii majore.”, susține Kaden Stadelmann, director de tehnologie al Komodo pentru sursa citată.
El a explicat că tehnologia asigură trasabilitatea alimentelor de la originea lor , adică de la fermă până la supermarketul local de unde este cumpărat de consumatorul final. Iar acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea securității alimentare pe tot globul.
Blockchain poate eficientiza procesele complexe de documentare care sunt predominante în comerțul internațional.
„Digitalizarea documentelor pentru procesele tradiționale de lichidare și tranzacțiile în comerțul internațional poate dura până la 120 de zile, dar cu conosamentul urmărit prin blockchain, necesitatea unor astfel de procese și potențialul de dublare a cheltuielilor este eliminată.”, a spus, la rândul său, Zen Young, CEO al infrastructurii de autentificare Web3Auth.
Young spune, de asemenea, că plățile și tranzacțiile sunt mai rapide și mai ieftine decât oricând prin rețeaua SWIFT, comisioanele blockchain fiind mai mici și fără limite maxime. Acești factori vor ajuta, totodată, la reducerea fraudei.
Într-un alt caz de utilizare, IBM și Maersk lucrează la o soluție bazată pe blockchain pentru a eficientiza industria globală de transport maritim. Proiectul, care se numește TradeLens, este conceput pentru a digitaliza întregul proces de expediere pe un blockchain, având ca scop final creerea unui lanț de aprovizionare care poate accelera timpul de livrare și reduce costurile. Până acum, proiectul a avut succes în integrarea a peste 150 de organizații, inclusiv mari operatori portuari, companii de transport maritim și furnizori de logistică. TradeLens a procesat astfel peste 150 de milioane de expedieri și a economisit aproximativ 20% din costurile de documentare pentru utilizatori, iar timpul de expediere a fost redus cu 40%.
Pe măsură ce blockchain-ul continuă să câștige popularitate în diverse industrii, este doar o chestiune de timp până când potențialul său este pe deplin realizat în lumea comerțului internațional. Cu toate acestea, în ciuda potențialului său, există câteva puncte slabe în aplicarea tehnologiei blockchain în comerțul internațional.
Dezavantajele blockchain-ului
Dezavantajul major al utilizării blockchain-ului este faptul că este adesea asociat cu costuri mari de tranzacționare. De exemplu, când vine vorba de plăți transfrontaliere, se știe că tehnologia blockchain este destul de costisitoare. Acest lucru se datorează faptului că tranzacțiile blockchain implică adesea mai mulți intermediari, ceea ce poate crește costurile. În plus, timpul necesar pentru soluționarea unei tranzacții blockchain poate fi destul de lung, ceea ce se poate adăuga și la costul total.
Un alt inconvenient al blockchain-ului este lipsa de scalabilitate. Datorită faptului că fiecare bloc dintr-un blockchain trebuie verificat de toate nodurile din rețea, sistemul se poate bloca adesea atunci când gestionează volume mari de tranzacții.
În cele din urmă, potrivit Deloitte, tehnologia blockchain este încă în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că este supusă unui număr de riscuri și incertitudini. De exemplu, ar putea exista întotdeauna riscul ca un defect critic să poată fi descoperit în cadrul de scalabilitate și confidențialitate care ar putea reprezenta o problemă pentru finalul financiar al operațiunii.
De asemenea, persoane cu intenții frauduloase pot exploata vulnerabilitățiile sistemului pentru a comite variate furturi.
În ciuda acestor dezavantaje, trebuie luat în considerare faptul că tehnologia blockchain este în curs de dezvoltare, așadar aceste probleme vor fi rezolvate. Din ce în ce mai multe organizații recurg la tehnologie, deci costurile vor fi tot mai mici.
În cele din urmă, tehnologia blockchain are potențialul de a revoluționa modul în care mărfurile sunt comercializate în întreaga lume. Cu capacitatea sa de a eficientiza procesele și de a reduce costurile, blockchain-ul are potențialul de a face comerțul internațional mai eficient și mai transparent.