More

  DNSC, partener într-un proiect european pentru detectarea anomaliilor traficului de date și amenințărilor cibernetice în sistemele informatice de transport multimodal

  Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este beneficiarul unei finanțări nerambursabile, prin programul Uniunii Europene Orizont 2020, pentru implementarea proiectului “City-level Cyber-Secure Multimodal Transport Ecosystem – CITYSCAPE”.

  Valoarea totală a proiectului este de 6.293.011,25 €, din care asistență financiară nerambursabilă este 4.998.057,88 €. DNSC are alocată pentru acest proiect suma de 157.000,00 €.

  Durata totală a proiectului este de 36 luni, între 1 septembrie 2020 și 31 august 2023, iar durata activităților DNSC este de 17 luni, între 1 aprilie 2022 și 31 august 2023.

  Obiectivul general al proiectului îl reprezintă explorarea diferitelor aspecte referitoare la securitatea cibernetică necesară în transportul multimodal. Aspectele identificate vor conduce la o caracterizare a amenințărilor cibernetice din acest subsector, care pot avea un impact semnificativ atât  în sectorul energetic, cât și în cel financiar.

  Vor fi dezvoltate instrumente software inovatoare pentru a estima propagarea amenințărilor cibernetice în sistem. Soluția CitySCAPE va introduce tehnici inovatoare de analiză a riscurilor și va orchestra o serie de soluții software, pentru a realiza un set interoperabil de instrumente care se integrează perfect în orice sistem de transport multimodal.  

  Mai exact, soluția propusă de consorțiul din care face parte și DNSC, își propune detectarea anomaliilor traficului de date și identificare amenințărilor cibernetice persistente în sistemele informatice de transport multimodal. De asemenea, CiITYSCAPE detectează anomalii ale traficului de date și identifică amenințările cibernetice persistente în sistemele informatice de transport multimodal, evaluează impactul unui atac cibernetic atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar, combină cunoștințele externe și activitățile observate intern, în timpul testelor, pentru a îmbunătăți predictibilitatea atacurilor cibernetice de tip zero-day și adaugă un nivel suplimentar de servicii în rețea pentru a asigura circularea notificărilor informative către CERT/CSIRT-uri și pentru a sprijini interacțiunea acestora. 

  Soluția CITYSCAPE propusă va fi validată în două teste pilot la nivel regional (în Tallinn, Estonia și Genova, Italia) pe un set de studii de caz realizate în timp real, selectate de către utilizatorii finali (de exemplu, operatorii de transport). Capacitatea soluției CitySCAPE de investigare a amenințărilor cibernetice în mod colaborativ va consolida legătura structurilor de tip CERT/CSIRT cu operatorii interesați din transport, în timp ce cadrul dedicat pentru  asigurarea securității oferit de CitySCAPE va consolida treptat legăturile de încredere între aceștia.

  Testul pilot de la Tallinn se concentrează pe implementarea tehnologiilor pentru sistemul de transport public al orașului, ca exercițiu de securitate cibernetică și caz de testare pentru tehnologia viitorului apropiat, disponibilă curând în Uniunea Europeană.

  Testul pilot de la Genova urmărește identificarea și abordarea amenințărilor de securitate cibernetică critice, care pot apărea cu privire la schimbul de date în sistemul de transport multimodal al orașului: autobuze, rețeaua de metrou, troleibuze, lifturi, funiculare, tren cu cremalieră, cale ferată îngustă, cale ferată cu ecartament, feriboturi urbane și servicii de urgență.

  MEMBRII CONSORȚIULUI SUNT: 

  • Airbus CyberSecurity SAS (ACS) – Franța 
  • European Dynamics Luxembourg SA (ED) – Luxemburg 
  • Kaspersky LAB ITALIA SRL (KSP) – Italia 
  • Tallinn Transport Authority (TALLINN) – Estonia 
  • Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) – România 
  • Azienda Mobilita e Transporti SPA (AMT) – Italia 
  • Stam SRL (STAM) – Italia 
  • Gruppo SIGLA SRL (SIGL) – Italia 
  • University of Piraeus Research Center (UPRC) – Grecia 
  • OPPIDA (OPP) – Franța 
  • Austrian Standards International – Standardisierung und Innovation (ASI) – Austria 
  • CS GROUP (DXT) – Franța 
  • Engineering – Ingegneria Informatica SPA (ENG) – Italia 
  • TALLINNA Tehnikaulikool (TalTECH) – Estonia 
  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...