More

  Primăria Iași a lansat un proiect pentru digitalizarea serviciilor medicale

  Marți, 12 iulie 2022, în Sala „Vasile Pogor”, a Primăriei Municipiului Iași, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Iaşi – Smart Healthy City”, la care au luat parte Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, reprezentații Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cei ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, ai Spitalului „Sf. Spiridon”, reprezentanți din partea Consiliului Județean Iași, precum și reprezentanții unor firme din domeniul IT și organizații neguvernamentale, se anunță într-un comunicat de presă.

  Proiectul „Iaşi – Smart Healthy City” este coordonat, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, de Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară și Structurală Nord-Est (IMAGO-MOL), o structură care numără peste 50 de membri și care funcționează deja de 10 ani. Prin acest proiect se urmărește  creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale și a partenerilor sociali din Municipiul Iași de a se implica în formularea și dezvoltarea conceptului de Smart Health, în cadrul politicilor generale de implementare a conceptului de Smart City.

  Proiectul „Iași – Smart Health City” se desfășoară în perioada 15 iunie 2022 – 14 august 2023 și este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Valoarea proiectului este de 423.272,50 lei, din care finanțarea nerambursabilă de 414.807,05 lei.

  “Serviciile medicale pot fi transformate în servicii smart, care ar avea o importanță covârșitoare în creșterea calității medicale, dar mai mult în managementul acestor servicii. Am văzut foarte multe initiative de acest gen la nivel mondial, principala țintă a acestora trebuie să o reprezinte pacientul. Spre exemplu, ce ar fi dacă ar exista o gestiune online asupra trasabilității unui pacient, în care să putem gestiona și magazia de medicamente, să știm exact câte medicamente s-au scos, câte dinte ele s-au consumat, ce s-a întâmplat cu cele care nu s-au consumat, dacă mai este nevoie sau nu de completarea unei rețele medicale. În momentul de față, facem depozite și ne creează mari probleme. O să vedeți un nou proiect pe care îl vom lansa la sfârșitul lunii august, de recuperare a medicamentelor care zac neutilizate prin milioanele de dulapuri din România și sunt adevărate bombe ecologice pentru mediu. Există deja și vor fi deschise și alte programe de finanțare nerambursabilă pentru digitalizarea serviciilor publice, inclusiv a celor medicale, dar cel mai important cred că este ca principalul beneficiar al acestor inițiative să fie pacientul. Proiecte precum «Iași – Smart Health City» vin să conecteze toate energiile și toți factorii care pot contribui la acest scop comun”

  Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

  Prin intermediul proiectului „Iaşi – Smart Healthy City” se urmărește întărirea rolului organizațiilor neguvernamentale și a partenerilor sociali în constituirea, revizuirea și monitorizarea politicilor locale în domeniul sănătății, cu accent pe domeniul Smart Health.

  De asemenea, se dorește instruirea a 40 de reprezentanți din organizații neguvernamentale și parteneri sociali din Municipiul Iași în trei domenii: Smart Health, Patient Empowerment și rolul comunităților locale în construirea politicilor locale. Un ultim pas ar fi dezvoltarea unui set de instrumente interactive de implicare a actorilor locali – instituții publice, parteneri sociali, organizații neguvernamentale, cetățeni – în domeniul Smart Health, incluzând o platformă interactivă, un catalog digital și un hackaton.

  Proiectul are niște componente importante, poate, dincolo de denumirea lui în sine, și mă refer aici la sănătate, care este un domeniu de mare interes pentru prezent și pentru viitor, dar mă refer și la implicarea societății civile. Ceea ce își propune acest proiect să facă este să aducă cumva alături de factorii instituționali care se ocupă de sănătate și această componentă civilă, asociații, fundații, alte structuri ale societății și cred că acesta este un pas absolut important și obligatoriu pentru viitor. Pe de o parte, trebuie să beneficiem de cunoașterea și experiența unor oameni care nu sunt neapărat instituțional implicați în aceste structuri și proiecte, dar o pot face, iar pe de altă parte, instituțiile trebuie să răspundă mai adecvat cerințelor populației. Desigur, digitalizarea este un proces într-un avânt extraordinar de puternic în ultimii ani. Va fi destul de provocator să avem furnizorii de servicii adecvate, care să ofere aceste soluții de digitalizare. Un alt aspect important este legat de cum anume trebuie făcută digitalizarea, pentru că nu cred că vrea nimeni să ne trezim în situația în care avem o mulțime de programe și soft-uri care nu sunt interconectate și interoperabile, care să ne îngreuneze munca. Este foarte important design-ul acestor programe și felul în care se conectează unele cu altele. Proiectul de față aduce un plus important în domeniul sănătății. Este nevoie ca instituții să ofere cel mai bun răspuns nevoilor de azi și din viitor, dar trebuie să gândim într-un mod cât se poate de integrat și de corelat

  Vasile Asandei, director general Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, legat de proiectul „Iaşi – Smart Healthy City
  redactia digitalio

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...