More

  Europa ar putea rămâne în curând fără acces la Facebook și Instagram

  Europenii riscă să își piardă accesul la serviciile de rețele sociale Facebook și Instagram în această vară după ce autoritatea de reglementare a datelor cu caracter personal din Irlanda a anunțat că va bloca transferul de date din Europa în SUA, scrie Politico.

  Digitalio a scris încă din luna februarie despre intențiile companiei Meta – propriatara Facebook și Instagram – de a opri accesul în la Facebook și Instagram în Europa, posibilitatea unei astfel de decizii fiind reliefată chiar în raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA.

  Curtea de Justiție Europeană a anulat în 2020 un pact privind transferul de date între UE și SUA numit Privacy Shield din cauza îngrijorărilor europenilor legate de practicile de spionaj ale americanilor. Una dintre companiile afectate de decizia Curții a fost și Meta care a constatat că nu mai poate folosi cu aceeași ușurință un instrument juridic numit „clauzele contractuale standard” (SCC). Meta nu va mai putea folosi acest instrument pentru a realiza transferul de date personale către SUA.

  Compania americană a repetat avertizările conform cărora o astfel de decizie va duce la terminarea serviciilor sale în Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

  „Dacă un nou cadru legal transatlantic de transfer de date nu va fi adoptat și nu ne vom putea baza pe SCC sau pe alte metode alternative de transfer de date din Europa în SUA, este foarte probabil să nu mai putem oferi o parte dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a transmis Meta.

  UE și SUA negociază deja de mai mult timp pentru a ajunge la un nou acord cu privire la transferul de date ce i-ar permite companiei Meta să trimită date de partea cealaltă a Atlanticului indiferent de deciziile Curții din Irlanda.

  Bruxelles și Washington au ajuns la o înțelegere în luna martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar nu au reușit încă să definitiveze toate detaliile și este improbabil ca cele două părți să semneze acordul final până la sfârșitul anului.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...