More

  160 de jucători din 28 de ţări, prezenți la primul festival de Esports organizat în România

  Peste 160 de profesionişti în jocurile electronice (esports) din 28 de ţări europene vor participa, în perioada 6 – 10 iulie, în Arena Oradea, la Festivalul Digital Crusade 2022, în cadrul căruia va avea loc şi Campionatul European de CS:GO, unde 16 echipe se luptă pentru titlul de campioană, calificată la Campionatul Mondial ce va avea loc în Bali (Asia).

  Potrivit directorului Digital Crusade, Mihai Cotos, este primul festival de Esports organizat la noi în ţară, fiind şi primul din Europa organizat fizic, nu doar online, este pentru prima oară când competiţia Euro CS:GO are loc cu public şi tot ca o premieră, are loc campionatul Girl Game, dedicat fetelor în League of Legends şi campionatul Save the Crown, care aduce echipe recunoscute (două din Grecia, o echipă din Serbia şi una din România).

  “Noi am pornit în 2018 mai degrabă gândindu-ne că game-ul, esportul, este ceva distractiv, o activitate pe care s-o putem integra în celelalte evenimente pe care le facem. Perspectiva asta s-a schimbat foarte, foarte repede. După un sezon de activităţi ne-am dat seama că esportul, în adevăratul sens al cuvântului, înseamnă pasiune şi oameni care dedică foarte mult din timpul lor şi nu privesc jocul ca pe o simplă activitate petrecută în timpul liber, ci mai degrabă ca pe un fel de a fi şi ca o eventuală carieră pentru ei. Avem foarte mulţi tineri care câştigă bine din asta, sunt foarte buni şi recunoscuţi la nivel mondial”, a declarat marţi, în conferinţă de presă, Mihai Cotos.

  El a subliniat că acest fenomen al esportului atrage din ce în ce mai mulţi pasionaţi, de diferite vârste, din toate categoriile posibile, dorinţa organizatorilor fiind aceea de a conştientiza cât mai multă lume despre importanţa acestor jocuri, de pus însă în balanţă cu îndemnul părinţilor către copii de a-şi petrece timp în aer liber făcând sport.

  “E nevoie ca lumea să înţeleagă până la capăt ce înseamnă acest fenomen care pe mine mă bucură că a adunat aici, la Oradea, cei mai doritori oameni să schimbe această paradigmă. A adunat echipe de producţie, jucători foarte buni din toată Europa, oameni care nouă ne sunt dragi şi cu care împreună putem realiza ceva care acum doi sau trei ani părea imposibil”, a afirmat Mihai Cotos.

  Festivalul Digital Crusade 2022 reuneşte, pe lângă Campionatul European de CS:GO, alte cinci competiţii în jocuri precum League of Legends, Dota 2 şi FIFA. În cadrul Campionatului European de CS:GO, România va fi reprezentată de echipa OneTapGaming, din Satu Mare, care va lupta împotriva altor 15 echipe europene. Cele 6 competiţii ale festivalului pun la bătaie premii totale în valoare de 50.000 dolari.

  Managerul Esports Digital Crusade, Silviu Ionuţ Căzănescu, a afirmat că Oradea, care i-a primit “cu braţele deschise”, poate deveni “o Mecca a esportului în România”, “un context inclusiv în care este promovată performanţa”.

  “Acest fenomen creează, ca orice industrie, în general, locuri de muncă, disponibilitate pentru diferite talente să se manifeste în acest context şi poate oportunitatea pentru oameni care nu au avut până acum şansa să îmbine un hobby cu un job. Mă bucur că noi suntem cei care promovează şi avem întâietate în acest prolog al lucrurilor”, a declarat Silviu Căzănescu.

  Ca în sporturile tradiţionale, a spus comentatorul Paul Bolog, meciurile au nevoie de comentatori, a căror expertiză are rolul de a pune în atenţia publicului detaliile jocurilor Counter Strike sau League of Legends şi de a ridica la un alt nivel trăirea celor care urmăresc, online sau în prezenţă fizică, jocurile.

  Arena noii săli a sporturilor din Oradea va putea găzdui peste 5.000 de participanţi în public, fiind prima din ţară unde are loc un asemenea festival. Organizatorii au vândut deja peste 1.000 de abonamente pentru cele trei zile de concurs.

  Programul Digital Crusade 2022 va cuprinde miercuri competiţia companiilor numită Esports Corporate Championship CS:GO – semifinale şi finale, Crusaders Crown (League of Legends) – semifinale şi Euro CS:GO – grupe. În 7 iulie va avea loc Campionatul Girl Gamer – semifinale şi finale, Euro CS:GO – grupe, şi un concert 5GANG. În 8 iulie este programată competiţia Esports Corporate Championship LoL – semifinale şi finale, Crusaders Crown (League of Legends) – finale, Euro CS:GO – grupe. În 9 iulie se vor desfăşura semifinalele din Euro CS:GO, cu un concert Macanache, iar pe 10 iulie după Euro CS:GO, festivalul se va încheia cu concertul El Nino.

  Festivalul Digital Crusade 2022 este organizat împreună cu Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR). Directorul executiv al acestei asociaţii, Alexandru Chira, a menţionat că ideea acestui eveniment a pornit de la un nepot al său, de 12 ani, stabilit în Germania care i-a spus că merge în week-end la o competiţie de esports, undeva lângă Koln. După o documentare temeinică, inspirat şi chiar îndrăgostit de aceste jocuri, Alex Chira şi Mihai Cotos au stabilit, în toamna lui 2021, ca evenimentul să aibă loc la Oradea şi să fie repetitiv.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...