More

  Inteligența artificială va ajuta la cercetarea miocardului pacienţilor post-COVID

  Şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, profesor doctor Theodora Benedek, a anunţat, joi, în deschiderea celei de-a XXII-a ediţii a Congresului CardioNET de la Dumbrăvioara, câştigarea finanţării pentru proiectul CARDIO-COV, care vizează implementarea tehnologiilor noi de inteligenţă artificială pentru cercetarea miocardului pacienţilor post-COVID.

  “Bănuiam după punctaj că va fi câştigător, dar anunţul că s-a început contractarea a venit doar săptămâna trecută, fiind poate predestinat pentru CardioNET. Contractarea s-a făcut practic săptămâna aceasta, în urmă cu câteva zile. Este un proiect finanţat de UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. CARDIO-COV este o colaborare între un centru privat de transfer tehnologic, UMFST Târgu Mureş şi Universitatea ”Transilvania” din Braşov, care îşi propun să implementeze tehnologii noi de inteligenţă artificială pentru a cerceta ce se întâmplă cu pacientul post-COVID”, a declarat dr. Theodora Benedek.

  Doctorul a spus că există probleme post-COVID şi că povestea nu s-a terminat atunci când s-a încheiat pandemia sau când pacientul a scăpat de boală şi, din acest motiv, prin proiectul CARDIO-COV se studiază ce se întâmplă cu arterele pacientului care a avut virusul şi ce se întâmplă cu inflamaţia care a avut un răsunet la nivel local arterial şi produce un infarct miocardic.

  “Avem mulţi pacienţi care vin cu infarct după COVID. Dorim să vedem ce se întâmplă cu miocardul, ţesutul inimii la aceşti pacienţi, pentru că mulţi dintre ei dezvoltă, după COVID, insuficienţă cardiacă şi nu ştim de ce. Pentru asta vom aplica tehnologii avansate de inteligenţă artificială pe imagistică, CT şi RMN pentru a vedea ce se întâmplă la aceşti pacienţi. Este finanţat, aşa cum am spus, de Ministerul Educaţiei prin UEFISCDI, are o durată de doi ani şi sperăm că va aduce răspunsuri la nişte întrebări pe care ni le punem”, a afirmat dr. Benedek. 

  Foto: Pexels

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...