More

  Legea Interoperabilității adoptată în Camera Deputaților

  Legea Interoperabilităţii, care va reglementa și facilita schimbul de date între sistemele informatice ale diferitelor instituții ale statului, a fost adoptată astăzi în Camera Deputaților, care este și for decizional în această privință. Această lege va implementa principiul Once Only, pentru eliminarea schimbului de date pe suport fizic și a birocrației. Legea reprezintă și un jalon din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), termenul pentru a intra în vigoare fiind trimestrul II 2022. Legea merge acum la promulgare.

  Iminenta adoptare a Legii fusese anunțată la sfârșitul săptămânii trecute de către Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, într-un interviu exclusiv acordat Digitalio.

  Legea Interoperabilității este un act normativ care i-a lipsit României și dacă ne întrebăm de ce nu s-a făcut digitalizare în România, lipsa acestei legi este unul dintre motivele principale, pentru că instituțiile publice nu au fost obligate să furnizeze date către celelalte instituții. Date care nu aparțin instituțiilor, aparțin cetățenilor. Din momentul în care cetățenii își doresc servicii publice de calitate, să nu mai stea la cozi, cu siguranță își vor da acordul ca aceste date să fie folosite și de alte instituții.

  Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

  Prin această lege, se urmărește promovarea interoperabilității în administrația publică centrală și între administrația locală și administrația centrală, dar și facilitarea accesului instituțiilor private la datele deținute de instituții publice și viceversa, cu asigurarea securității și confidențialității schimburilor de date.

  Ca efect al legii, instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să asigure prestarea serviciilor fără a solicita documente suplimentare care conțin exclusiv informații disponibile prin platforma de interoperabilitate.

  Instituțiile și autoritățile publice nu vor mai avea dreptul să solicite persoanelor fizice și juridice dovezi sau certificări ale datelor deja colectate, ci datele utilizate în furnizarea serviciilor publice trebuie preluate exclusiv din registrele disponibile prin intermediul platformei.

  Această lege va veni în ajutorul tuturor celor care își doresc digitalizare și îi va obliga pe cei care s-au opus până acum digitalizării și schimbului de informații să o facă și să înțeleagă că, din momentul în care vom avea o lege cu norme de aplicare și cu sancțiuni, nimeni nu va mai face rabat de la aplicarea unor astfel de condiții și toată lumea se va alinia în spatele acestei legi care va avea nevoie de un sistem național de interoperabilitate, care va fi în curtea ADR-ului.

  Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

  redactia digitalio

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...