More

  Cum vrea să combată dezinformarea din presă un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

  Un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, alături de alți membri ai Cluj IT Cluster, a câștigat un proiect european care își propune să combată dezinformarea din mass-media utilizând tehnologia blockchain și inteligența artificială.

  TruBlo – Trusted and reliable content on future blockchains (Conținut sigur și de încredere în cadrul viitoarelor blockchain-uri) este un proiect european de finanțare din programul de cercetare și inovare Horizon 2020 (Orizont 2020) al Uniunii Europene la care au putut să aplice consorții formate din universități, reprezentanți ai mediului privat și organizații neguvernamentale din domeniu.

  Consorțiul format din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Cluj IT Cluster, alături de Cyber Dacians, Zetta Cloud și platformele de știri Digitalio și Știrile Transilvaniei, au propus un proiect intitulat ”Fighting disinformation using decentralized actors featuring AI and blockchain technologies (FiDisD) / Combaterea dezinformării utilizând actori descentralizați și tehnologii precum blockchain și AI”, proiect care își propune să utilizeze cele mai noi tehnologii pentru a combate fenomenul dezinformării prin intermediul mass-media. Acest proiect a fost selectat pentru finanțare din partea Uniunii Europene, în cadrul programului de cercetare și inovare Horizon 2020, prin acordul de grant nr. 957228.

  Proiectul FiDisD a luat naștere în cadrul grupului de lucru Cybersecurity & Blockchain, activ sub egida CLUJ IT Cluster.

  Cristian Nicolae Buțincu

  Așa după cum spune coordonatorul proiectului, Cristian Nicolae Buțincu, șef de lucrări la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Departamentul de Calculatoare, din cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, propunerea consorțiului a fost aceea de a dezvolta o platformă descentralizată de combatere a dezinformării din mediul online, platformă al cărei nucleu va fi construit folosind tehnologia blockchain, crowd wisdom (înțelepciunea maselor) și o componentă federativă de module de inteligență artificială.

  ”Proiectul propus de noi a fost acceptat pentru finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul programului de cercetare și inovare Horizon 2020, prin intermediul TruBlo (Trusted and reliable content on future blockchains), parte a inițiativei Comisiei Europene, Next Generation Internet (NGI). Inițiativa NGI a fost lansată de Comisia Europeană cu scopul de a modela internetul viitorului sub forma unui ecosistem interoperabil, mai axat pe componenta umană, care înglobează valorile europene, și de a conduce această revoluție tehnologică și a asigura adoptarea progresivă a unor concepte și metodologii avansate din domenii precum inteligență artificială, IoT (Internet of Things), securitate cibernetică și tehnologii interactive”, a declarat Cristian Nicolae Buțincu.

  În cadrul proiectului de finanțare sunt două faze, care se întind pe o perioadă de 9 luni, respectiv 6 luni. În prima fază, Innovation Phase (faza de inovare), suma finanțată este de 75.000 euro, iar în a doua fază, Progress Phase (faza de progres), suma finanțată este de 100.000 euro.

  ”Doar 21 de proiecte europene au fost acceptate pentru finanțare în prima fază, iar în funcție de rezultatele obținute la sfârșitul acesteia, doar 4 dintre acestea vor avansa în faza a doua. Sumele finanțate vor fi folosite pentru plata cercetătorilor care vor lucra la dezvoltarea proiectului, echipamente, mobilități, publicații și participări la conferințe, dar și pentru activități de promovare a platformei”, spune Cristian Nicolae Buțincu.

  Așa cum susține cercetătorul ieșean, obiectivul consorțiului este acela de a reuși să dezvolte un prototip complet funcțional, care să poată fi folosit atât de instituții media cât și de publicul larg. Acest prototip, care va avea atât componente umane cât și de inteligență artificială, va putea fi folosit ca instrument pentru combaterea dezinformării și va permite verificarea informațiilor apărute în mediul online.

  ”De asemenea, intenționăm să dezvoltăm și o serie de API-uri (Application Programming Interface) care vor putea fi folosite de alți dezvoltatori software pentru a construi aplicații și module de inteligență artificială care se vor putea integra cu această platformă, și care vor extinde și mai mult performanțele acesteia.”, declară reprezentantul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași.

  Cine sunt membrii consorțiului

  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este coordonatorul acestui proiect, având un rol activ în toate fazele de dezvoltare ale acestuia (management, dezvoltare algoritmi blockchain și off-chain, dezvoltare/integrare module de inteligență artificială, web crawlers, indexare, smart contracts (contracte inteligente), securitate, proiectare interfețe software etc.).

  Partenerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași în acest proiect sunt:

  Cyber Dacians SRL – companie din domeniul securității cibernetice cu experiență în tehnici de anti-dezinformare. Rol în proiect: securitate cibernetică, expertiză în dezinformare și managementul inovării.

  ZA Cloud SRL (Zetta Cloud) – companie din domeniul inteligenței artificiale care dezvoltă soluții pentru înțelegerea profundă a conținutului online. Rol în proiect: dezvoltare/integrare module de inteligență artificială.

  Digitalio și Știrile Transilvaniei – platforme de știri dezvoltate de Hanis Evimel SRL. www.digitalio.ro este o platformă de știri și dezbateri dedicată digitalizării, noilor tehnologii, spațiului crypto și securității cibernetice, iar www.stiriletransilvaniei.ro este o platformă regională de știri generaliste. Rol în proiect: promovare, interfațare media.

  Cluj IT – organizație de tip cluster, axată pe inovație, formată din companii IT, universități, instituții de cercetare, instituții publice și alte organizații. Rol în proiect: managementul inovării, promovare, algoritmi blockchain.

  Stelian Brad

  Președintele CLUJ IT Cluster, Stelian Brad, spune despre proiectul FIDISD că este un exemplu care reflectă potenţialul existent la nivelul pieţei din România de a identifica şi adresa nevoi curente prin folosirea celor mai noi tehnologii. 

  ”Problema crescândă a instanțelor de fake news, folosirea tehnologiei blockchain dincolo de aplicabilitatea în sfera criptomonedelor şi protecţia datelor într-o perioadă în care criminalitatea cibernetică este livrată sub formă de serviciu (crime as a service) sunt subiecte care au făcut tranziţia dinspre categoria “relevante” în categoria problemelor “urgente”.  

  Ne aflăm într-o etapă de consolidare a premiselor pe care a fost fondat clusterul Cluj IT şi de revalidare a modelului de colaborare aplicat până în acest moment. Din această perspectivă, valorile practicate în ultimii 10 ani, folosirea tehnologiei într-un mod transparent şi colaborativ, au condus spre crearea unei aplicaţii de succes. 

  Clusterul, prin natura sa, reprezintă un punct de sprijin comun prin care IMM-urile pregătite pot aborda inovarea în cadrul proiectelor de scară largă, construite prin cumularea expertizei existente atât în mediul privat, cât și mediul de cercetare și inovare. Încă de la fondarea sa, Cluj IT s-a poziţionat ca un agent al schimbării la nivelul industriei IT din România, acţionând pe parcursul ultimilor 10 ani ca un catalizator al inovării și dezvoltării pe direcţii prioritare identificate şi setate de actorii principali ai acesteia: IMM-urile. Reuşita FIDISD, atât prin soluţia propusă, cât şi formula de colaborare implementată în rândul membrilor consorţiului, dovedeşte faptul că modelul funcţionează. Pulsul de inovare al ecosistemului există şi poate fi dezvoltat în proiecte concrete cu aplicabilitate locală şi potenţial de scalare la nivel european, chiar global. 

  Cluj IT, ca organizaţie, îşi va continua activitatea de sprijinire a iniţiativelor şi a proiectelor născute în ecosistemul său, astfel încât portofoliul exemplelor de succes la nivel naţional să îşi menţină trendul pozitiv.” a declarat Stelian Brad.

  Emil Ștețco

  Emil Ștețco, fondatorul Zetta Cloud, ne-a explicat pe larg care este rolul companiei sale în proiect.

  ”Ca să setăm corect contextul, ar trebui mai întâi să vă descriu în câteva cuvinte compania și soluțiile ei. Zetta Cloud este companie cu capital integral românesc specializată în cercetarea și dezvoltarea de soluții software cu Inteligență Artificială și care pune la dispoziția sectorului public și privat din România singura soluție adaptivă de Procesare de Limbaj Natural (NLP) pentru limba română. Soluția IntelliDockers, pentru că aceasta va fi cea pe care o vom integra în FiDisD, permite procesarea automată a conținutului digital, inclusiv transcriere automată de voce, clasificare, sumarizare, analiză de sentiment sau extragere de cuvinte cheie. Soluția este disponibilă în peste 40 de limbi și permite utilizatorilor non-tehnici să adapteze algoritmii la nivel de Învățare Profundă (Deep Learning) cu ajutorul platformei noastre Factory, o funcționalitate unică în acest spectru de soluții. De asemenea, IntelliDockers și Factory constituie backend-ul pentru platforma noastră TrustServista, singura soluție informatică de tip OSINT pentru detectarea în timp real a dezinformării online, platformă folosită în prezent în sectorul guvernamental din Europa și Asia.

  Acum că am setat corect contextul, în particular pentru proiectul FiDisD vom integra motoarele de procesare de limbaj natural IntelliDockers în platformă și ne vom folosi toată experiența acumulată în detectarea în timp real a dezinformării online pentru a dezvolta algoritmii de analiză a conținutului din FiDisD. IntelliDockers includ tehnologie NLP (Procesare de Limbaj Natural) de ultimă oră bazată pe Deep Learning și rețele neuronale AI. Ele se prezintă sub forma unor motoare AI de sine stătătoare care funcţionează offline și on-premises, pretându-se la procesarea securizată a datelor. Motoarele au fost gândite de la început în așa fel încât să se poate integra cu platformele software existente printr-o interfață API REST standardizată, extinzând funcţionalitatea acestor platforme software cu tehnologie de procesare de limbaj natural (NLP) de ultimă generație.

  Pe lângă tehnologiile pe care le vom aduce în proiect, cea mai importantă valoare o reprezintă echipa Zetta Cloud, echipă care vine cu un background solid în industria software-ului, a Inteligenței Artificiale și a soluțiilor pentru companii. Echipa noastra e formată din specialisti Big Data (ingineri seniori calificați în domeniul tehnologiilor Big Data), cercetători seniori AI (Hybrid AI, Machine Learning, Teoria jocurilor, Teoria grafurilor, Algoritmi evolutivi) și cercetători în ştiințe sociale și politice (OSINT, Social Media, statisticieni, cercetători în științe politice și sociale).

  Lucrând împreună cu ceilalți membri din consorțiu, suntem convinși că FiDisD va fi un proiect de succes, cu un grad de inovare extrem de ridicat, combinând tehnologiile blockchain, învățare profundă AI și Web 3.0.”, a concluzionat Emil Ștețco.

  Felix Staicu

  Felix Staicu, fondatorul companiei Cyber Dacians, este de părere că accesul la noi tehnologii, așa cum este blockchain și inteligența artificială, oferă oportunități incredibile de a câștiga teren în acest război informațional.

  ”Suntem încântați să facem parte din acest proiect cu greutate strategică pentru lupta împotriva dezinformării. După 5 ani de eforturi susținute împotriva dezinformării prin think-tank-ul creat de noi, Intel4Patriam, realizăm că fenomenul dezinformării a crescut vertiginos, atât în societatea românească cât și în afara sa. Cyber Dacians va contribui la acest proiect cu consultanță cu privire la tactici și proceduri utilizate momentan, consultanță de securitate cibernetică pentru a asigura securitatea informațiilor stocate și a utilizatorilor și cu procesul general de inovare care va avea loc pentru dezvoltarea unei unelte de impact regional.

  Ne aflăm la o intersecție importantă a intereselor geopolitice, ceea ce cauzează o intensă confruntare în mediul digital pentru controlul narativelor și sentimentelor. Acest consorțiu se va pozitiona în prima linie a frontului războiului informațional și va utiliza tactici inovative de detecție și stocare de date relevante pentru lupta împotriva dezinformării”, susține Felix Staicu, fondatorul companiei Cyber Dacians.

  Andrei Nistor

  La rândul său, Andrei Nistor, fondatorul platformei știriletransilvaniei.ro și co-fondator digitalio.ro spune că, în actualul context geopolitic, asemenea inițiative sunt foarte importante.

  ”E o mândrie și o onoare să fim parte în acest consorțiu a cărui misiune nu e deloc una ușoară. Suntem, însă, în cea mai bună companie cu putință, iar ambiția noastră este să realizăm un produs de referință, un produs care să ajute industria în eforturile de a combate dezinformarea din mass-media”, spune Andrei Nistor.

  Gabriel Zamfir

  Și Gabriel Zamfir, co-fondator digitalio.ro este de părere că fenomenul fake news nu mai poate fi combătut doar prin intermediul muncii manuale a unor echipe care, cu ajutorul unor platforme web prezente în piață, lucrează să elimine știrile false.

  ”Înțelegerea modurilor prin care informațiile false sunt răspândite și sortarea cantităților uriașe de informații care ajung în fiecare redacție de știri din lume este marea provocare a jurnalismului zilelor noastre. Tehnologia a elevat atât nivelul de sofisticare prin care știrile false sunt create și răspândite, cât și metodele prin care putem contracara acest fenomen. Prin acest proiect punem tehnologia în slujba informării corecte și a celor cărora luptă pentru adevăr”, susține Gabriel Zamfir.

  Ce diferențiază soluția tehnică pe care o propune consorțiul de alte soluții de fact-checking din piață

  Majoritatea soluțiilor din piață încearcă să promoveze o platformă unică în care agențiile și site-urile de știri să își publice știrile. Această abordare are un mare neajuns deoarece este extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, să convingi toate aceste entități să folosească o singură platformă. Este ca și cum Google ar fi încercat să convingă toți proprietarii de website-uri să își mute conținutul pe platforma sa. În schimb, în timp ce aceste website-uri și-au menținut identitatea și domeniile aferente, Google a dezvoltat crawlere web pentru a prelua și indexa conținutul acestor website-uri pe propriile servere.

  ”Soluția noastră expune o abordare similară cu cea a Google și nu încearcă să impună o anumită platformă agențiilor sau site-urilor de știri. În cadrul proiectului propus, vor fi dezvoltate o serie de crawlere web specializate care vor prelua conținutul acestor site-uri și îl vor indexa pe blockchain, folosind simultan componente de stocare distribuită de tipul off-chain. Odată preluat conținutul, acesta va fi verificat pentru autenticitate și veridicitate folosind module de inteligență artificială și crowd wisdom (înțelepciunea maselor).”, susține Cristian Nicolae Buțincu.

  De altfel, cercetătorul ieșean crede că acest adevărat fenomen al dezinformării poate fi stopat, în primul rând prin educație.

  ”În al doilea rând prin instrumente dezvoltate la nivelul societății. Amândouă trebuie să existe pentru a putea aborda problema dezinformării în mod eficient. Oamenii trebuie să învețe să verifice informațiile pe care le primesc din mai multe surse de încredere. Subliniez aici aspectul “de încredere”. Dacă aceste surse sunt puține sau nu există, oricât de educată ar fi o persoană, va ajunge în cele din urmă victima dezinformării. De cealaltă parte, dacă educația este precară, indiferent câte instrumente ar fi puse la dispoziție, dezinformarea va continua să facă victime.

  Trebuie să înțelegem de unde pornește și de ce există dezinformare la nivelul unei societăți. Indiferent de factorii declanșatori și de tipul acestora, interni sau externi, dezinformarea are la bază interese, fie ele politice, economice, de destabilizare etc. În mod real, nu cred că dezinformarea va putea fi vreodată eradicată în totalitate. Este un aspect care ține de natura umană și de satisfacerea unor interese. Totuși, ce se poate face este să se țină sub control acest fenomen.

  Platforma pe care intenționăm să o dezvoltăm în cadrul acestui proiect este unul dintre instrumentele care ar putea fi folosite pentru combaterea fenomenului dezinformării. Sunt întrebări importante cu privire la încrederea și dezvoltarea unei astfel de platforme cum ar fi: cine o controlează, cine este responsabil cu verificarea informațiilor, cine stabilește standardele.

  Tehnologia blockchain aleasă pentru dezvoltarea platformei, prin natura sa inerent descentralizată, adresează multe dintre aceste aspecte. Mai mult, oferă transparență deoarece elimină scenariul în care există o singură instituție care controlează și ia decizii.”, concluzionează Cristian Nicolae Buțincu.

  Membrii consorțiului consideră că dezvoltarea unor astfel de instrumente la nivelul societății este necesară pentru a avea o abordare proactivă și nu una reactivă la fenomenul dezinformării.

  Este mult mai ușor să diminuezi efectele negative ale dezinformării când ea se află într-un stadiu incipient, decât dacă aceasta s-a propagat în societate fără a fi combătută. Astfel de instrumente ar trebui să ofere publicului larg modalități obiective și verificabile de a evalua atât informațiile cât și încrederea în instituțiile media.

  redactia digitalio

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...