More

  Sebastian Burduja: Start pentru transformarea digitală a României

  Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că în cadrul şedinţei de guvern de luni a fost aprobată ordonanţa privitoare la serviciile de cloud guvernamental. Modul de utilizare a platformei şi a interconectării la nivel de servicii între componentele sale va fi stabilit într-un ghid de guvernanţă a platformei.

  Potrivit ministrului, sistemul este unul transparent, prin care cetăţenii sunt în permanenţă informaţi cu privire la datele lor. În elaborarea OUG s-a avut în vedere protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale, prin dezvoltarea unor aplicaţii de jurnalizare şi notificare a activităţii de prelucrare a datelor cetăţenilor. Astfel, orice cetăţean va putea vedea ce instituţie, când şi în ce scop i-a accesat datele.

  “În momentul în care o instituţie a statului accesează datele unui cetăţean, acel cetăţean va avea acces la un jurnal imutabil, deci de neşters, prin care va vedea cine a accesat acele date, când şi cu ce motiv. Şi va fi notificat în acest sens. Am preluat acest model de la alte state, unde el deja funcţiona. Inclusiv vecinii noştri din Republica Moldova au implementat un astfel de sistem”, a precizat Burduja.

  Finanţarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigura prin PNRR şi de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare.
  Sebastian Burduja a declarat că ordonanţa a fost aprobată în urma unei consultări publice, dar şi a unor runde de discuţii cu experţii Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene, cu societatea civilă şi mediul privat.

  “Avem conştiinţa că această versiune include principalele elemente care au fost solicitate în toate aceste discuţii. În primul rând, o componentă de cloud hibrid, care permite implicarea mediului privat, prin soluţii inovatoare, prin furnizarea de servicii de cloud pentru instituţii publice şi printr-o interconectare la nivelul serviciilor cu cloud-ul privat guvernamental. De asemenea, include o componentă, aşa cum ea este definită în PNRR, prin care există un cloud privat guvernamental, administrat de statul român”, a spus ministrul.

  El a menţionat că aprobarea ordonanţei reprezintă un jalon “important” în PNRR, care trebuie implementat până la 30 iunie, şi “vine la pachet cu un alt jalon la fel de important”, şi anume semnarea acordului de finanţare pentru această investiţie, de peste jumătate de miliard de euro. Potrivit lui Burduja, contractul va fi semnat până pe 30 iunie între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS şi SRI.
  Ministrul a menţionat că în urma aplicării acestui sistem tehnic, datele nu vor mai sta “pe tot felul de sisteme locale, pe servere de sub birourile unor şefi de agenţii”, ci pe un sistem centralizat de cloud care va avea standarde de rezilienţă şi de operativitate stricte.

  “Datele noastre vor fi în siguranţă, nu vom risca să le pierdem. Sunt patru centre de date de nivel 3 şi 4, asta înseamnă, iarăşi, în cazul unor anumite incidente, în contextul geopolitic, în contextul de securitate, ne putem baza că aceste date sunt în mai multe centre date şi nu se vor putea pierde. De asemenea, eficienţa cheltuirii banului public – în momentul în care tu dai posibilitatea unor instituţii publice să apeleze la cloud-ul guvernamental, înseamnă că nu mai trebuie ca fiecare instituţie să îşi achiziţioneze propriile servicii de stocare a datelor”, a spus el.

  Burduja a mai precizat că unele instituţii vor fi exceptate de la obligativitatea migrării în cloud-ul guvernamental, din motive de siguranţă.

  “Prin textul ordonanţei veţi vedea că sunt instituţii, din motive de siguranţă, de securitate. Şi acesta nu e doar cazul României, să ştiţi, şi în alte state care au implementat un asemenea sistem sunt instituţii din sistemul de siguranţă, de ordine publică exceptate în acest moment de la obligativitatea migrării în acest cloud guvernamental”, a evidenţiat el.

  Ordonanţa reglementează regimul juridic general privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental. Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale. Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită “Cloud-ul Privat Guvernamental”, şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

  Burduja a enumerat câteva reușite in premieră la ale ordonanței de urgență:

  1. Parteneriatul public-privat va fi asigurat prin cloudul hibrid: inovarea vine din mediul privat, care va fi activ implicat in acest proiect, prin servicii de tip cloud comercial, aplicații etc., in timp ce statul va gestiona in cloudul propriu alte tipuri de date, pe sisteme performante, cu un grad mare de stabilitate si reziliență. Acest sistem hibrid va permite un mix optim între soluțiile private de ultimă generație si sistemele publice care garantează protecția datelor cetățenilor. De altfel, textul ordonanței in ultima variantă include multiple prevederi privitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.
  2. Marketplace: magazin virtual de aplicații pentru instituțiile publice, care vor putea alege cele mai bune soluții pentru nevoile lor. Asa cum o facem cu toții prin intermediul magazinelor de aplicații din telefoanele noastre inteligente.
  3. Jurnalizarea accesului si notificări ale cetățenilor: printr-o aplicație dezvoltată de ADR, prevăzută de textul ordonanței, cetățenii vor fi informați cine, când si de ce le accesează datele. Acest “jurnal” nu va putea fi modificat si nici șters fără a lăsa urme, asigurând credibilitatea si transparența sistemului, printr-o soluție de tip blockchain. Am văzut deja cum funcționează asta la frații noștri de peste Prut si știu ca este un sistem perfect fezabil si la noi.
  4. Includerea instituțiilor publice de nivel local, nu doar a celor de la centru, in platforma de cloud guvernamental.
  5. Definirea explicită a politicii de cloud first, ceea ce înseamnă ca instituțiile statului vor trebui sa prioritizeze soluțiile informative compatibile cu serviciile de tip cloud pentru sistemele noi si pentru acele sisteme care ajung la finalul duratei lor de viață.

  ”In mod evident, toate acestea sunt doar un pas. Transformarea digitală a României nu se încheie odată cu OUG Cloud, dar poate începe si începe cu dreptul. Cu siguranță contractul social între stat si cetățeni poate fi digitalizat si semnat electronic. Sigur Rousseau nu se va supăra.”, a mai spus ministrul.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...