EXCLUSIV | Octavian Oprea, Vicepreședinte ADR, la Digitalio: Legea interoperabilității ar putea fi adoptată chiar înainte de sfârșitul acestei sesiuni parlamentare

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, a vorbit în podcast-ul Digitalio – In The Loop despre perspectivele digitalizării în contextul vizitei recente din Republica Moldova, în cadrul căreia a fost înființată Comisia mixtă pentru transformare digitală, dar și despre cum va schimba legea interoperabilității relația dintre cetățean și stat.

Potrivit lui Octavian Oprea, Legea interoperabilității ar putea fi adoptată chiar înainte de sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

Am convingerea că inițiatorul acestei legi, Sabin Sărmaș, va face tot posibilul ca legea să fie adoptată până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Legea Interoperabilității este un act normativ care i-a lipsit României și dacă ne întrebăm de ce nu s-a făcut digitalizare în România, lipsa acestei legi este unul dintre motivele principale, pentru că instituțiile publice nu au fost obligate să furnizeze date către celelalte instituții. Date care nu aparțin instituțiilor, aparțin cetățenilor. Din momentul în care cetățenii își doresc servicii publice de calitate, să nu mai stea la cozi, cu siguranță își vor da acordul ca aceste date să fie folosite și de alte instituții.

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

Totodată, Vicepreședintele ADR este de părere că Legea interoperabilității va fi un puternic stimul pentru digitalizarea relației dintre cetățeni și stat

. Această lege va veni în ajutorul tuturor celor care își doresc digitalizare și îi va obliga pe cei care s-au opus până acum digitalizării și schimbului de informații să o facă și să înțeleagă că, din momentul în care vom avea o lege cu norme de aplicare și cu sancțiuni, nimeni nu va mai face rabat de la aplicarea unor astfel de condiții și toată lumea se va alinia în spatele acestei legi care va avea nevoie de un sistem național de interoperabilitate, care va fi în curtea ADR-ului.

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

O versiune Alpha a Sistemului de Interoperabilitate le permite deja cetățenilor din Sectoarele 1 și 6 din București să obțină certificatul de atestare fiscală în formă digitală

Noi am început să creionăm deja un astfel de sistem și am făcut o versiune Alpha, pentru certificatul de atestare fiscală. Avem deja două sectoare din Municipiul București înrolate, Sectorul 1 și Sectorul 6 și cetățenii acestor sectoare pot în momentul de față să își obțină acest certificat electronic fără să meargă să stea la coadă pentru a obține acest document.

Am vrut să înțelegem logica a ceea ce înseamnă infrastructura care va sta în spatele sistemului de interoperabilitate și odată cu promulgarea acestei legi vom avea nu doar boost-ul necesar ci și arma necesară pentru a dezvolta acest sistem la nivel național.

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

Demersurile pentru constituirea Comisiei mixte dintre România și Moldova începute din 2020

Referitor la recenta vizită efectuată în Republica Moldova, Octavian Oprea a menționat că demersurile pentru constituirea comisie mixte dintre autoritățile din România și Republica Moldova au început încă de la sfârșitul anului 2020, afirmă Octavian Oprea.

A fost un drum greu, pentru că a trebuit să explicăm…noi ne-am obișnuit ca, până acum, noi să dăm ceva Republicii Moldova, însă toată lumea nu înțelegea cum de Republica Moldova se află în fața noastră cu, aș putea spune eu , 10-12 ani, și a trebuit să demonstrez. I-am avut alături pe Sabin Sărmaș, președintele Comisiei din Camera Deputaților și, în ultima instanță, cel care a înțeles cel mai bine că lucrurile aceste pot fi un adevărat plus pentru România este Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Totodată, pe lângă structura guvernamentală și cea parlamentară, bineînțeles, am obținut și sprijinul Administrației Prezidențiale pentru a putea duce la bun sfârșit și pentru a putea începe efectiv munca într-un astfel de proiect.

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

Prima ședință a Comisie mixte va fi condusă de Octavian Oprea și va avea loc săptămâna viitoare

Comisia mixtă româno-moldoveană este formată din reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Autorității pentru Digitalizarea României și ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) – din partea României, precum și din reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale de profil din Republica Moldova: Agenția de Guvernare Electronică, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenția Servicii Publice.

Octavian Oprea este cel desemnat să dețină primul mandat de președinte al Comisiei, pe care îl va exercita pentru următoarele 6 luni.

am fost onorat să fiu ales primul  președinte aș acestei comisii de implementare, urmând ca, săptămână viitoare, să avem o primă ședință de lucru în care să aprobăm împreună care sunt dorințele fiecărei țări, așa cum am spus, și care este planul de acțiune.

Octavian Oprea: Soluțiile identificate în Republica Moldova ne pot ajuta să ardem 5 ani într-unul singur

Vicepreședintele ADR este de părere că există o serie de soluții implementate deja de Republica Moldova, care pot servi pentru autoritățile române ca modele de bună practică.

„am identificat foarte multe soluții care ar putea ajuta România în procesul de digitalizare și care, sincer vă spun, ne-ar putea ajuta să „ardem” cinci ani într-un an, acesta este un lucru extraordinar, cam acesta este raportul pe care eu l-am calculat, ținând cont de faptul că, în Republica Moldova au deja un sistem național de interoperabilitate (…) au identitate electronică, au semnătură electronică la scară, să zicem, ca proporții, ca procent, la scară mai mare decât România, dar ținând cont de dimensiunea țării, ca  număr de semnături electronice, sunt mai puține.

Au, foarte interesant, un sistem de notificare în timp real a cetățeanului, atunci când în bazele de date ale statului moldovean apar diverse informații, ba mai mult, încearcă acum ca, prin acest sistem de notificare, cetățenii să se poate notifica între ei, fără să cunoască, de exemplu, date personale, plecând de la un număr de înmatriculare sau de la o adresă, informația să ajungă de la expeditor la destinatar, fără să se cunoască date cu caracter personal. Foarte important, am mai identificat acolo un sistem de împuternicire a cetățenilor, prin care toate procesele de împuternicire care nu au nevoie de gir notarial  pot fi făcute electronic printr-un qr code la care are acces atât instituția publică, cât și cetățeanul împuternicit pentru a face dovada, plus acel punct de contact unic pe care ni-l dorim cu toții atât de mult; practic, pe lângă un single sign on, să avem un single point of content în care interacționăm cu statul, în care avem identități multiple;

de exemplu, poți avea identitatea ta de simplu cetățean, poți fi administrator de firma, poți fi angajat guvernamental, este alegerea ta cu care dintre identități vrei să interacționezi cu statul –  pentru toate acestea au un singur set de credențiale. Foarte multe soluții am identificat acolo care ar putea veni, în scurt timp în ajutorul României;

ce este foarte important este că statul moldovean, prin Agenția pentru Guvernare Electronică, este proprietarul codului-sursă a tuturor soluțiilor pe care ei le-au dezvoltat;

acesta este un lucru extraordinar, pentru că acest lucru nu-i împiedică să fie vendor-locked, pot schimba furnizorul de servicii, de mentenanță, de dezvoltare, în orice moment, având niște aplicații foarte bine documentate și foarte bine puse la punct.

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

Care sunt obiectivele lui Octavian Oprea în primul mandat în fruntea Comisiei

Din poziția de președinte al Comisiei mixte, Octavian Oprea își propune să aducă soluțiile implementate deja de Republica Moldova în vizorul instituțiilor și mediului privat din România.

Totodată, Vicepreședintele ADR intenționează ca, prin recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice din cele două state, cei care au atât cetățenie română, cât și moldovenească, să poată avea acces la servicii publice din ambele state într-un mod facil.

Primele obiective pe care eu mi le setez ar fi să aduc, în primul rând, acele soluții într-un sentbox în România, pentru ca toată lumea, atât actorii privați, cât și instituțiile publice să poate vedea funcționalitățile lor, bineînțeles, să le testăm din punct de vedere al securității, să le testăm din punct de vedere al ajustării lor la soluțiile pe care le avem în România și, totodată, îmi doresc foarte mult să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut să aibă semnăturile electronice calificate, emise la ei în țară, recunoscute în România și să încercăm o aducere a lor în trusted list, deoarece este foarte important să menționăm că avem 1, 2 milioane de cetățeni comuni; ceea ce înseamnă că, pentru 1, 2 milioane de cetățeni, atât statul moldovean, cât și cel român furnizează servicii publice.

Și am putea, sub acest număr mare de cetățeni, să venim cu diverse servicii, cu diverse posibilități pentru a le ușura viața, interacțiunea cu cele două stat, de ce nu, poate în perioada imediat următoare să nu gândim soluții în comun pentru a facilita accesul acestor cetățeni, și nu numai, ei ne-ar ajuta, ne-ar da boostul necesar, bineînțeles și pentru toți ceilalți cetățeni ai celor două state, să gândim soluții care, ușor, ușor, să construiască un pod între cele două țări; dacă nu am reușit să construim o autostradă, să construim un pod digital, care, cu siguranță, poate avea un debit mult mai mare decât o autostradă în format fizic.

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

Sistemul de notificare a cetățenilor poate fi rapid introdus în România

În opinia lui Octavian Oprea, un sistem de notificare a cetățenilor, prin care aceștia să fie la curent cu cele mai noi informații sosite din partea autorităților, ar putea fi introdus și în România, după modelul de implementare din Republica Moldova.

Dintre sistemele informatice ale instituțiilor românești care ar putea fi interconectate cu un sistem de notificare, Vicepreședintele ADR a menționat ghișeul.ro, platformă care a strâns de la începutul anului peste 1 miliard de lei la bugetul de stat, dar și sistemele ONRC sau ANAF.

Cred că sistemul de notificare a cetățeanului este ceea ce ne lipsește în momentul de față. Sunt mai multe motive pentru care acest sistem ne lipsește, dar e foarte important ca îl putem aduce extrem de repede. Avem nenumărate platforme în România care sunt de interes crescut pentru cetățeni. Una dintre platformele care ar putea fi interconectată extrem de rapid cu acest sistem este ghișeul.ro și logica acestui sistem ar fi legata de faptul că cetățenii ar fi la curent cu informațiile noi pe care statul le generează în legătură cu ei, taxele noi etc. Colectarea la bugetul de stat ar crește și mai mult.

Dacă ne uităm acum în ghiseul.ro avem deja o suma fabuloasă strânsă de la înceăutul anului, cu mult peste 1 mld de lei, iar acest sistem ne-ar ajuta și mai mult. Ba mai mult, acest sistem ar veni în ajutorul ONRC, care generează date legate de persoanele juridice, spațiul privat virtual din ANAF și multe alte sisteme pe care România le are.

Ar fi un exemplu de bună practică prin care am arăta că peste Prut s-au construit soluții care se adapteaza la orice fel de sistem, indiferent de tehnologiile care au stat la baza acestor sisteme.

Octavian Oprea, Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României

Puteți asculta dialogul nostru cu vicepreședintele ADR, Octavian Oprea, și pe canalul nostru de Spotify:

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img