More

  Ministrul Digitalizării, la Bucharest Tech Week: În raport cu statul, ne vom putea autentifica prin recunoaștere facială

  Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a fost prezent la Bucharest Tech Week unde a vorbit despre digitalizarea serviciilor publice din România. El a dat asigurări că, până în vara anului viitor, nu va mai trebui să umblăm cu actele personale de la o instituție publică la alta și că, odată depuse, toate documentele vor putea fi accesate de fiecare instituție a statului cu un singur click. Va dispărea, astfel, și celebrul dosar cu șină.

  Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a participat la cea de-a şasea ediţie a Bucharest Tech Week, unde a vorbit despre felul în care vede el digitalizarea țării.

  Fiecare român, când solicită un serviciu de la stat, un certificat de căsătorie, de naștere sau plata unei alocații, trebuie să facă dovada că el este persoana care solicită acele lucruri, și nu altcineva în locul lui. Și atunci, statul trebuie să îl autentifice. România încă nu are un singur instrument de validare a identității noastre digitale. Și acesta este un proiect care ar trebui să se închidă până în vara anului viitor, în care, așa cum ne autentificăm astăzi, în raport cu alte bănci, prin aplicații, inclusiv prin recunoaștere facială, așa ne vom putea autentifica și în raport cu statul român pentru a putea beneficia de aceste servicii digitale.

  În momentul în care statul accesează datele unui cetățean, cetățeanul acela primește o notificare. Dacă are de plătit o nouă taxă, va putea primi o notificare, inclusiv prin mijloace moderne de tipul mesageriilor rapide, SMS-uri și așa mai departe. Se poate face și în șase luni, depinde foarte mult de cât de repede frații noștri de peste Prut vor veni aici, să facem aceste echipe mixte”, a declarat Sebastian Burduja.

  Ministrul a amintit și despre proiectul controversat al cloud-ului guvernamental.

  ”Cloud-ul guvernamental are prevăzute patru centre de date și asta îi asigură o rezistență în fața unor atacuri, amenințări. Vedem ce se întâmplă în întreaga lume și trebuie să fim pregătiți pentru astfel de evenimente. Și atunci, datele românilor vor fi mai sigure, pe de o parte. Pe de altă parte, instituțiile vor comunica între ele și practic o instituție nu va mai solicita de la un cetățean un act pe care o altă instituție deja îl are”, a spus Sebastian Burduja.

  Un alt proiect important, în opinia ministrului, este și proiectul comun cu Republica Moldova, care va oferi mai multe facilități digitale pentru toți românii. Sebastian Burduja și-a asumat public să îl finalizeze până în decembrie. Proiectul presupune digitalizare ee la autentificare în platformele statului, la toate plățile care vor putea fi făcute electronic și până la notificări pe care statul le va trimite fiecărui român în parte atunci când este cazul.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...