More

  Comisie mixtă România – Republica Moldova pentru transformare digitală constituită la Chișinău

  O comisie mixtă responsabilă de implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România a fost creată astăzi, informează ipn.md.

  Ședința de constituire a avut loc  în contextul vizitei la Chișinău a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Sebastian Ioan Burduja, la invitația viceprim-ministrului pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu.

  Noua structură interguvernamentală va fi formată din reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Directoratului Național de Securitate Cibernetică al României, precum și reprezentați ai instituțiilor guvernamentale de profil din Republica Moldova, printre care Agenția de Guvernare Electronică, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenția Servicii Publice.

  Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, a remarcat că unirea digitală reprezintă șansa dezvoltării.

  „Transformarea digitală înseamnă conectarea oamenilor la oportunități, conectarea cetățenilor între ei, conectarea cetățenilor la serviciile pe care statul le oferă, la oportunitățile pe care mediul privat le oferă. Din această perspectivă, dar și nu numai din această perspectivă, Republica Moldova, prin eforturile pe care Guvernul Republicii Moldova le-a făcut, este cu pași mulți înaintea multor state din Uniunea Europeană, inclusiv înaintea României”

  Sebastian Ioan Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării

  Comisia mixtă va lucra asupra dezvoltării serviciilor publice electronice calitative, automatizării proceselor administrative și securității cibernetice. Vor fi recunoscute reciproc semnăturilor electronice.

  „Prin crearea Comisiei mixte interguvernamentale în domeniul transformării digitale, transmitem un mesaj clar cetățenilor și autorităților de nivel național, regional și internațional, precum și comunității de afaceri și TIC din stânga și din dreapta Prutului că acest spațiu digital comun între Chișinău și București ne va propulsa către un nou nivel administrativ și economic”.

  Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru digitalizare al Republicii Moldova


  Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România, semnat pe 11 februarie, prevede impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experiență și mobilizarea resurselor atât tehnice, cât și financiare și de capital uman pentru dezvoltarea spațiului digital comun.

  redactia digitalio

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  spot_img

  Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

  Te-ar putea interesa și...