More

  Europol anunță blocarea FluBot, cel mai mare soft de spionaj

  Europol a anunțat astăzi că a reușit să blocheze cel mai mare program de spionaj folosit de hackeri, FluBot. Acesta ataca cu ajutorul unor SMS-uri telefoanele mobile cu sisteme Android, din care fura informații sensibile, parole sau detalii bancare. Europol nu a dat detalii despre cum a reușit să blocheze răspândirea virusului, dar a precizat că polițiști din 11 țări europene, printre care România, au pus umărul la succesul operațiunii.

  Virusul FluBot, care a făcut zeci de mii de victime în întreaga lume, a fost blocat cu sprijinul agențiilor de poliție din 11 state europene, dar și cu ajutorul autorităților din Statele Unite.

  Virusul era instalat pe dispozitivul vizat cu ajutorul unui SMS, care făcea referire fie la urmărirea unui pachet comandat, fie la ascultarea unui mesaj audio. Mesajul trimis prin SMS conținea în mod obligatoriu un link, numai că odată accesat linkul respectiv în telefon era descărcată aplicația folosită de hackeri pentru a spiona orice mișcare pe care o făcea utilizatorul respectivului dispozitiv mobil. Așa intrau hackerii în posesia datelor bancare, a conturilor, a parolelor folosite de utilizatorul telefonului.

  România a fost în ianuarie principala țintă a hackerilor care au folosit acest tip de soft, iar poliția și autoritățile de protecție cibernetică au transmis în mai multe rânduri avertizări către utilizatori cu privire la mesajele înșelătoare.

  Europol a blocat acum acest program, după ce luna trecută specialiștii au reușit să oprească răspândirea lui în statele europene. Spania și Finlanda, dar și Portugalia au fost printre statele cele mai afectate de răspândirea acestui virus numit FluBot.

  Ancheta europeană este încă în desfășurare, pentru că deocamdată cei de la Europol nu au reușit să afle și cine este în spatele acestor atacuri.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...