Avem un nou episod al podcastului DIGITALIO-In the Loop, iar tema securității cibernetice este mai actuală ca oricând. Tocmai de aceea am invitat-o pe Florina DUMITRACHE – Strategy & Business Development Manager la BIT Sentinel să ne vorbească despre programul UNbreakable România pe care, împreună cu Orange Romania, îl derulează și care a ajuns în acest an să fie o adevărată poartă de intrare pentru liceenii și studenții care doresc să își construiască o carieră în securitate cibernetică sau să își perfecționeze cunoștințele din domeniu.
În primul rând, am aflat de la Florina că BIT Sentinel are deja de multă vreme preocupări importante în a găsi și pregăti specialiști în domeniul securității cibernetice, nevoia pentru astfel de angajați în economia românească fiind una foarte mare.
”Există un deficit foarte mare de specialiști în securitate cibernetică la nivel mondial, deci și în România. Noi, la BIT Sentinel, avem dificultăți în a găsi oamenii potriviți, așa că am ajuns să ne punem problema de a-i forma. Asta ar fi povestea pe scurt a programului UNbreakable România și spun program tocmai pentru că e deja mai mult decât un simplu concurs”, a spus Florina Dumitrache (foto).
La UNbreakable România 2022 cei peste 800 de participanții înscriși vor interacționa cu experți în securitate cibernetică, iar la finalul perioadei de pregătire, concurenții își vor putea măsura performanțele în cadrul competiției individuale și a celei pe echipe. Participarea este gratuită pentru elevi și studenți. Aceștia vor avea oportunitatea de a rezolva exerciții de programare, de apărare cibernetică, incidente și investigații informatice, de a identifica și remedia vulnerabilități din sisteme IT într-un mediu controlat și competitiv.
Desigur, partenerii și sponsorii evenimentului îi vor premia pe cei mai buni!
Trebuie spus că la UNbreakable România există un concurs individual și unul pe echipe.
La concursul individual, participanții înscriși vor primi acces la o serie de exerciții. Obiectivul este rezolvarea a cât mai multe exerciții în timpul alocat. La concursul pe echipe, participanții trebuie să formeze echipe cu alți colegi din unitatea de învățământ de care aparțin. O echipă poate avea maxim 3 membri iar aceștia trebuie să fie din aceeași unitate de învățământ. Cei care nu reușesc să se alăture unei echipe din școala/unitatea de învățământ vor fi adăugați automat într-o echipă din altă unitate de învățământ sau pot alege să participe individual dacă nu pot găsi alți membri. Obiectivul este rezolvarea a cât mai multe exerciții în timpul alocat.
În data de 6 mai debutează concursul individual, moment până la care încă se mai pot face înscrieri în program. Nu are nicio relevanță nivelul de experiență în securitate cibernetică al celor doritori. De altfel, Florina ne-a spus că sunt nenumărate exemple de succes ale celor care în anii anteriori s-au înscris în program, fără a avea experiență relevantă, iar la final au ajuns să fie printre cei mai buni.
Dacă sunteți interesați și vreți să vă înscrieți, tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul unbreakable.ro și să urmați pașii de acolo.
Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an se bucură de sprijinul Cegeka România, EY România și Zitec.
Ce se întâmplă la UNbreakable România 2022?
1. Timp de o lună (aprilie – mai), participanții trec printr-o perioadă de pregătire intensă în care se vor familiariza cu domeniul și cu metodologia concursului prin cursuri, webinarii, tutoriale video și exerciții. Astfel, tinerii:
- marchează primul pas către o carieră de expert în securitate cibernetică,
- au contact direct cu specialiști din domeniu,
- își dezvoltă cunoștințele tehnice rezolvând exerciții și laboratoare inspirate din cazuri reale aliniate la standarde internaționale.
2. După etapa de pregătire, urmează concursul individual (mai). Participanții vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a rezolva exerciții de securitate cibernetică din cele mai diverse.
3. Competiția pe echipe se va derula apoi între 20 – 22 mai, iar participanții își vor testa abilitățile de comunicare și muncă în echipă.
4. Mai mult decat atat, participanții se pot bucura de două noi mari beneficii marca UNbreakable România:
a) Resurse noi în zona de educație: tinerii vor putea accesa lista cursurilor academice, a programelor de master sau de doctorat în securitate cibernetică din România. Astfel, pot vedea ce oportunități de studiu există pentru aprofundarea cunoștințelor în domeniu.
b) Acces pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă și în afara perioadei competiționale, la toate resursele UNbreakable, prin UNR 24/7/365, dacă instituția de învățământ în care este înrolat/ă este înscrisă în program.
5. Programul UNbreakable România se încheie, ca și până acum, cu
- stabilirea clasamentului #RoEduCyberSkills în care tinerii vor vedea cum se poziționează față de ceilalți participanți,
- raportul individual de performanță pentru fiecare participant în parte care poate, astfel, să vadă, care sunt punctele sale forte și ce arii trebuie să mai aprofundeze,
- premii și diplome 🙂