Statele Unite au lansat noi sancțiuni împotriva a peste 40 de persoane și entități acuzate că s-au sustras de la valul de sancțiuni impuse Rusiei ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei.
Sancțiunile includ primul set de sancțiuni împotriva unei firme de minare a criptomonedelor, informează Euronews și Associated Press.
Setul de sancțiuni impus de Departamentului Trezoreriei SUA a vizat și banca comercială Transkapitalbank, care are operațiuni în China și Orientul Mijlociu.
Transkapitalbank este o bancă comercială privată din Rusia despre care SUA spune că a ajutat clienții sancționați să proceseze plăți în dolari, oferind un canal de comunicare alternativ la SWIFT — sistemul dominant pentru tranzacțiile financiare globale.
Sancțiunile au vizat, de asemenea, persoane și companii conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeyev – fondatorul unui canal de știri ortodox rus, Tsargrad TV. Malofeyev a fost vizat de sancțiuni și în decembrie 2014. Autoritățile SUA susțin că acesta este una dintre principalele surse de finanțare pentru rușii care promovează separatismul în Crimeea.
Într-o premieră, guvernul SUA a emis sancțiuni împotriva unei firme de minare a criptomonedelor în legătură cu războiul din Ucraina.
Compania cripto Bitriver AG și 10 dintre filialele sale au fost incluse în pachetul de sancțiuni inpuse recent de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei.
„Statele Unite se angajează să se asigure că niciun activ, oricât de complex ar fi, nu devine un mecanism pentru regimul Putin pentru a compensa impactul sancțiunilor”, se arată într-un comunicat al trezoreriei.
Parlamentarii și oficialii administrației și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea folosi criptomonede pentru a evita impactul produs de avalanșa de sancțiuni impuse băncilor, oligarhilor și industriei energetice în ultimele luni din cauza invaziei.
Experții spun că o dependență sporită de criptomoneda ar fi o cale inevitabilă pentru Rusia de a încerca să-și susțină tranzacțiile financiare, dar oficialii trezoreriei au respins afirmația că criptomoneda ar putea fi un instrument major de evitare a sancțiunilor.
Adam Zarazinski, CEO al Inca Digital, o companie de date cripto care lucrează pentru mai multe agenții federale, spune că prezice mai multe sancțiuni împotriva minerilor și firmelor de criptomonede, deoarece oligarhii și persoanele sancționate găsesc modalități de a-și descărca banii pentru a evita impactul sancțiunilor.
El a adăugat că sancțiunile s-ar putea să nu aibă un impact atât de grav asupra Bitriver pe cât speră SUA, pentru că, deși Bitriver a fost sancționat de guvernul SUA, „de fapt nu îl împiedică pe Bitriver să facă afaceri, ci doar îi restricționează interacțiunile cu sistemul financiar al SUA”, a spus el.
Într-o declarație care a fost lansată la scurt timp după ce sancțiunile au devenit publice, secretarul Trezoreriei Janet Yellen a declarat că „invazia Rusiei este un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale și amenință nucleul ordinii internaționale”.
„Statele Unite sunt hotărâte alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean”.
Declarația a fost publicată în legătură cu reuniunea comună a Comitetului Monetar și Financiar Internațional și a Comitetului de Dezvoltare, referitoare la întâlnirile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale.