More

  „Bula NFT, pe cale să se spargă”, avertizează cel a cărui teorie prevedea criza financiară din 2007

  • Anul trecut, la nivel mondial, au fost cheltuiți 44 de miliarde de dolari pentru achiziția de NFT-uri.
  • Lebăda Neagră a fost numită în 2009 drept una dintre cele mai influente 12 cărți de la al Doilea Război Mondial de către ziarul britanic The Times.

  Bula NFT este pe cale să se spargă, spune cel care a fost unul dintre puținii care au prevăzut criza financiară din 2007-2008 într-o carte pe care unii o consideră una dintre cele mai influente de la al Doilea Război Mondial.

  „Bula NFT începe să se spargă”, a scris sâmbătă, pe Twitter, Nassim Nicholas Taleb, autorul bestsellerului The Black Swan din 2010 din New York Times. „Tot ce ai nevoie sunt dobânzi mai mari pentru lucrurile care nu au sens să înceapă să nu aibă sens”.

  Taleb a citat povestea recentă a co-fondatorului Twitter Jack Dorsey, al cărui prim tweet s-a vândut ca NFT anul trecut pentru aproape 3 milioane de dolari. Acum valorează doar câteva mii, potrivit unui articol CNBC publicat în această săptămână.

  Cumpărătorul tweet-ului, cripto-antreprenorul Sina Estavi, a anunțat miercurea trecută că va vinde NFT pe OpeanSea și va dona jumătate din încasări unor organizații de caritate, a informat CNBC. Începând de sâmbătă, cea mai mare ofertă a fost de puțin peste 18.000 dolari.

  Teoria lui Taleb despre lebedele negre se referă la apariția unor evenimente ultra-rare pentru care piața nu este pregătită. În 2007, prețurile caselor au scăzut, iar în anii 2020 este sfârșitul ratelor mici și al banilor obținuți ușor. Lebedele s-ar putea să nu fie întotdeauna albe, cu alte cuvinte.

  Rezerva Federală a SUA este de așteptat să majoreze ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual în mai, ca parte a eforturilor mai agresive de a reduce inflația. Prețurile de consum din SUA au crescut cu aproape 9% față de anul trecut, cea mai mare creștere din 1981. Piața se pregătește de ceva timp pentru sfârșitul ratelor ultra-scăzute ale dobânzilor și banilor ieftini. Taleb pare să susțină că o mare parte din acești bani simpli au fost turnați în investiții speculative, cum ar fi NFT-urile și că activitatea asta se apropie de sfârșit.

  C.Z. Zaho, fondatorul miliardar al Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare cu criptomonede din lume, s-a exprimat similar cu Taleb într-un interviu recent acordat Fortune, răspunzând la vânzarea în 2021 a unei opere de artă NFT pentru 69 de milioane de dolari cu: „Oamenii și-au pierdut mințile.”

  Beneficiarul acelei averi, un artist cunoscut sub numele de Beeple — Mike Winkelmann în viața reală — s-a îngrijorat anul trecut că arta NFT se află într-o bulă. El a spus duminică la Fox News că internetul, la început, a fost, de asemenea, o bulă – și în cele din urmă s-a spart.

  „Dar nu a distrus internetul”, a spus el. „Așadar, tehnologia în sine este suficient de puternică, încât cred că va supraviețui.”

  Zhao vede, de asemenea, fragilitatea pieței, dar se grăbește să sublinieze că nu este un colectionar de artă.

  „Nimic nu valorează atât de mult, nu?” spune el, făcând referire la vânzarea uluitoare a lui Beeple. „Dar dacă ai o persoană dispusă să plătească pentru asta, dacă acea persoană s-a răzgândit brusc, atunci nu mai valorează atât de mult.”

  NFT înseamnă token nefungibil — un activ digital unic, original, care aparține numai proprietarului sau proprietarilor săi. Este un pic ca un certificat de autenticitate pentru lucrări de artă, muzică, videoclipuri și chiar tweet-uri.

  NFT-urile pot fi vândute individual sau ca parte a unei colecții, ca în cazul Bored Ape Yacht Club, o colecție de mii de ilustrații digitale de maimuțe pe blockchain-ul Ethereum. Cei care cumpără o imagine a maimuței ca NFT câștigă calitatea de membru la un club exclusiv cu avantaje numai pentru membri, cum ar fi accesul la „Baie”, un panou de graffiti online numai pentru membri. Celebrități precum comediantul și gazda emisiunii Tonight Show Jimmy Fallon și producătorul câștigător de Grammy Timbaland își folosesc în prezent NFT-urile Bored Ape ca fotografii de profil pe Twitter.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...