More

  Malaysia testează AI în sălile de judecată

  Malaysia anunță că a demarat un program pilot de testare a aplicării Inteligenței Artificiale (AI) în cadrul instanțelor de judecată, iar inițiatorii proiectului susțin că asta ar ”îmbunătăți calitatea sentințelor”, scrie Reuters.

  Malaysia face pionierat in privința AI folosită în sălile de judecată, însă criticii acestor măsuri susțin că prin folosirea Inteligenței Artificiale ar crește subiectivitatea, iar riscul este ca aprecierea circumstanțelor individuale, specifice unui caz, să nu fie una corespunzătoare.

  Avocatul Hamid Ismail pledează de peste 20 de ani în instanțe, dar a fost pentru prima oară când unul dintre clienții săi a fost condamnat cu ajutorul unui program bazat pe Inteligența Artificială (AI), la curtea din Sabah.

  De altfel, instanța din Sabah este una dintre cele două unde a început proiectul pilot, însă avocatul susține că nu a fost deloc ușoară folosirea noii tehnologii, mai ales că nu a existat o pregătire corespunzătoare a celor implicați și că procedura nu e prevăzută în Codul Penal al Malaysiei.

  ”Cred că este neconstituțional” ce s-a întâmplat, a mai spus avocatul pentru sursa citată, apreciind că pedeapsa primită de clientul său pentru posesie de droguri în cantitate mică ar fi fost prea aspră.

  ”În timpul luării unei decizii, un judecător se uită și la alte aspecte, nu doar la fapte. AI nu poate face asta”, a mai explicat avocatul.

  Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din Malaysia a declarat că programul este încă în faza de testare și a refuzat să facă alte comentarii pe această temă.

  La rândul său, Charles Hector Fernandez, un avocat specializat în apărarea drepturilor omului, a arătat că unele circumstanțe, cum ar fi cele considerate agravante, necesită ”judecata unei minți umane”.

  ”De asemenea, sentințele variază cu timpul și schimbă opinia publică. Avem nevoie de mai mulți judecători si procurori, AI nu poate înlocui judecata umană”, a susținut el.

  Încercând să rezolve o parte dintre temerile manifestate cu privire la eventuala subiectivitate a AI, autoritățile din Sarawak au decis să elimine variabila ”rasă” din algoritmul AI folosit în cadrul programului-pilot testat în instanțe.

  De asemenea, compania a precizat că antrenarea algoritmului s-a făcut pe baza unui set de date înregistrate în perioada 2014-2019, o perioadă destul de limitată comparativ cu bazele de date extinse utilizate la nivel global în acest scop.

  Programul pilot bazat pe AI implementat la curțile din Sabah și Sarawak a fost dezvoltat de o firmă guvernamentală, care susține că a organizat consultări cu cei interesați pe parcursul procesului și că au fost rezolvate multe dintre problemele care s-au ridicat atunci.

  La nivel mondial, utilizarea AI în sistemul judiciar se dezvoltă cu rapiditate. În Estonia există judecători-roboți care rezolvă chestiuni minore, în Canada există roboți mediatori, iar în China există ”procurori” care funcționează pe bază de tehnologii AI.

  Autoritățile spun că aceste sisteme duc la sentințe mai bine argumentate, reduc timpii de așteptare și sunt și mai ieftine, ele ajutând părțile implicate în proces să evite termenele lungi și procedurile costisitoare.

  Mai mult de o treime dintre respondenții guvernamentali care au participat la un sondaj de opinie internațional realizat de firma Gartner au declarat că iau în considerare creșterea investițiilor în diverse sisteme bazate pe Inteligența Artificială, cum ar fi și recunoașterea facială.

  Credit foto: Pexels

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...