More

  Hacker din Craiova, acuzat că a spart reţelele unor mari companii şi a cerut recompense în criptomonedă

  Un hacker din Craiova a fost trimis în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, el fiind acuzat de procurorii DIICOT că a spart reţelele informatice ale unor mari companii, după care le-a şantajat cerând recompense în criptomonedă.

  Potrivit unui comunicat al DIICOT, hackerul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, alterare a integrităţii datelor informatice, interceptare ilegală a unor transmisiuni informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.

  Din cercetări a reieşit că bărbatul a obţinut accesul la reţelele informatice ale unor companii medii şi mari din România, dar şi din alte state, de unde ar fi extras volume mari de date.

  Ulterior, el a utilizat respectivele date pentru a şantaja companiile, prin ameninţarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani în criptomonedă.

  În cursul cercetărilor, au fost identificate alte trei persoane vătămate, dintre care o persoană juridică şi două persoane fizice, acestora din urmă interceptându-le traficul de date de la punctele de acces wifi pe care le deţineau.

  În ceea ce priveşte persoana juridică, s-a reţinut faptul că, în luna decembrie 2021, hackerul a pătruns fără drept în sistemele informatice ale companiei prin exploatarea unor vulnerabilităţi ale sistemelor informatice şi ar fi instalat o aplicaţie maliţioasă tip ransomware, prin intermediul căreia ar fi criptat datele informatice stocate. Ulterior, a fost rulat un mesaj specific atacurilor de acest tip cu privire la plata a 300.000 USD în schimbul decriptării datelor.

  În cauză, s-au instituit măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 360.000 de lei.

  Documentarea activităţii infracţionale a fost făcută cu sprijinul Europol şi FBI, iar la activităţi au participat specialişti din cadrul Europol – EC3, pentru sprijin tehnic şi analitic. 

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...