More

  Firmele estoniene, gata să ajute la digitalizarea economiei româneşti

  Firmele din Estonia, ţară unde sectorul public este digitalizat în proporţie de 99%, sunt gata să ajute la întărirea sectorului IT românesc, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, aflată în vizită oficială în România.

  Ea a participat la Forumul de Afaceri România – Estonia, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Ambasada Estoniei la Bucureşti, potrivit Agerpres.

  ”Vedem un potenţial pentru afacerile noastre în diferite sectoare din economia României, în special în economia digitală. În delegaţia noastră avem companii din sectoare precum fintech, cybersecurity, industria de apărare, dar toate au legătură cu digitalizarea economiei şi, de asemenea, avem în delegaţie compania care a realizat cardurile electronice de identitate în Estonia. Cred că acesta este viitorul şi pe acest sector trebuie să ne focusăm”, a spus ministrul de Externe din Estonia.

  Întrebată cum a reuşit ţara sa acest lucru, ea a răspuns: “Am început digitalizarea încă din anii 90, când Estonia a avut un proiect de conectare la internet a tuturor şcolilor. Apoi primele servicii digitale pentru afaceri şi pentru oameni au fost lansate în anul 2000. Deci dezvoltăm acest tip de servicii de 22 de ani pentru populaţia noastră şi pentru firme şi acum avem 99% din serviciile publice online”.

  Potrivit lui Mihai Daraban, preşedintele CCIR, în România activează 73 de firme cu capital estonian, cu un capital subscris de 1,2 milioane de euro.

  “Foarte multe firme sunt în domeniul IT & C şi colaborează foarte bine în domeniu cu firmele româneşti”, a afirmat Daraban.

  Cele mai recente date publicate de Eurostat, arată că România s-a clasat anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale de bază. La coada clasamentului ne așează și Comisia Europeană în Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru 2021. 

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...