China a lansat un atac cibernetic masiv asupra infrastructurii vitale din Ucraina în perioada premergătoare invaziei Rusiei, potrivit unui raport al publicaţiei britanice The Times. Atacul a inclus eforturi de degradare a instalaţiilor militare şi nucleare ucrainene.
Peste 600 de site-uri web deţinute de Ministerul Ucrainean al Apărării de la Kiev au rezistat la mii de tentative de spargeri cibernetice coordonate de Partidul Comunist Chinez, potrivit raportului.
Raportul s-a bazat pe informaţii obţinute de The Times şi pe interviuri ulterioare cu agenţiile de informaţii şi securitate britanice şi ucrainene.
Atacurile au început pe 23 februarie, la două zile după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing şi cu o zi înainte ca liderul rus Vladimir Putin să lanseze invazia masivă în Ucraina.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că atacurile au încercat să spargă o gamă largă de ţinte, inclusiv banca naţională şi autoritatea feroviară, potrivit The Times. Au fost făcute încercări atât de a fura date, cât şi de a întrerupe operaţiunile, conform unor memorii ale SBU care au fost întocmite de o altă naţiune neprecizată.
Rusia a încercat, de asemenea, să se strecoare în reţelele ucrainene înainte de a invada, se arată în raport.
Surse ucrainene au spus că atacurile chineze s-au distins prin instrumentele şi metodele unice utilizate de unitatea de război cibernetic a aripii militare a Partidului, Armata Populară de Eliberare.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat pentru The Times că acuzaţiile au fost investigate cu asistenţa partenerilor internaţionali.
Surse din comunitatea de informaţii a Statelor Unite ar fi coroborat rapoarte despre un atac cibernetic chinez asupra guvernului Ucrainei.
Secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a anunţat un parteneriat „fără limite” cu Putin pe 4 februarie, spunând că „nu există zone de non-cooperare” între cele două naţiuni.
De atunci, surse internaţionale de informaţii au emis acuzaţii conform cărora regimul comunist de la Beijing ia în considerare oferirea de asistenţă militară Rusiei pentru războiul din Ucraina, iar un raport larg citat susţine că oficialii chinezi ştiau din timp despre planurile invaziei ruse şi au cerut conducerii ruse să amâne operaţiunea până la sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing.
Beijingul refuză să-l condamne pe Vladimir Putin pentru invazie, cenzurează activ postările pe reţelele de socializare care critică agresiunea Moscovei şi a refuzat să se alăture sancţiunilor multilaterale impuse Rusiei de comunitatea internaţională.
La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe al regimului chinez s-a întâlnit cu omologul său rus în China, Beijing-ul transmiţând că este „mai hotărât” să consolideze legăturile cu Moscova.
Avril Haines, care se află la conducerea tuturor agenţiilor de informaţii americane, a avertizat în martie că programul de cooperare sino-rus va creşte în următorii ani, iar comandantul indo-pacific, amiralul John Aquilino, a transmis Congresului american că Partidul Comunist Chinez urmăreşte nici mai mult nici mai puţin decât instaurarea unei noi ordini internaţionale „în detrimentul tuturor celorlalte state”.