La Mischii, lângă Craiova, a fost inaugurat ieri cel mai mare data center din Europa de Est. Centrul de date, unic în România, funcționează ca parte a unui campus hiperscale, dezvoltat de compania Cluster Power, o afacere înființată de trei antreprenori români.
Datele companiilor din întreaga lume sunt stocate, începând de ieri, într-o comună de lângă Craiova. Data center-ul funcționează ca parte a unui campus hiperscale, dezvoltat de compania Cluster Power. O companie înființată de trei antreprenori români.
Va avea cinci centre de date ce se vor conecta la aproape opt sute de centre de pe glob, spune Cosmin Georgescu, CEO Cluster Power. ,,Primul data center Cluster Power aduce toate ingredientele soluțiilor pe care le oferă. Atât parte de reziliență, de a putea face față tuturor elementelor neprevăzute, cât și parte de procesare. Aducem deja primul super computer din România și primul super computer din regiune.”
Campusul de lângă Craiova este o investiție de peste 40 de milioane de euro, care va oferi României interconectivitate globală prin conexiunile cu alte 750 de centre de date din întreaga lume. Acesta asigură deja o putere extrem de mare de procesare a informației digitale, folosind tehnologii de ultimă oră.
Campusul de date are propria centrală de energie electrică, produsă din mai multe surse, și un sistem performant care-i asigură autonomia. Iar asta îl face foarte sigur, spune Vladimir Ester, CTO Cluster Power.
,,Primul centru de date certificate Tier III de către Uptime Institute, organizația mondială de certificare date center. Certificarea aceasta garantează reziliența și securitatea datelor care sunt hostate în centrul nostru de date.”
Anton Micu, manager la SC Knopf&Wallisch Energy Solution, spune că au creat un sistem care functionează pe cont propriu, nu au nevoie de alte unități, care să le asigure energie. ,,Indiferent că poate exista o defecțiune la o unitate, celelalte unități suplimentează necesarul de energie, astfel încât, cel mai probabil, nu va ajunge niciodată să folosească rețeaua ca sistem de back-up.”
Sute de IT-iști și cercetători vor lucra în apropierea Craiovei. Iar Institutul de Cercetare Informatică București este un partener al Cluster Power.
Dragoș Brabu, șef ICI București spune că proiectele de cercetare pot să fie o infrastructură de dezvoltare pentru toată lumea. ,,România ar putea să dezvolte o diversitate de proiecte„