Primăria Municipiului Timişoara a obţinut o finanţare de 4 milioane de lei din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea unui portal unic de interacţiune a cetăţenilor şi firmelor cu administraţia, dar şi pentru digitalizarea arhivelor instituţiei, notează news.ro.
Proiectul Simplificarea procesului participativ şi decizional în relaţia cu cetăţenii prin digitalizarea integrată şi eficientizarea administraţiei publice la nivelul Primăriei Municipiului Timişoara este finanţat cu fonduri din Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.
„Decalajul dintre serviciile online pe care le furnizează primăria şi cele din mediul privat pe care cetăţeanul le foloseşte este uriaş. Procedurile şi interfeţele actuale din primărie sunt depăşite şi greu de actualizat. Aceasta este prima finanţare din fonduri europene pentru digitalizare, pe care o câştigă primăria şi ne va înlesni următorii paşi către acel concept de portal unic şi intuitiv care va fi faţa relaţiei cetăţeanului cu administraţia locală. Trebuie să facem saltul spre soluţii tehnologice actuale, care ne uşurează munca şi sunt intuitive. Doar luând decizii tehnice inspirate vom putea ajunge şi noi la nivelul serviciilor digitale moderne, în următoarea perioadă”.
Dominic Fritz, Primarul Timișoarei
În prezent, administraţia publică locală interacţionează cu persoanele fizice şi juridice atât fizic cât şi prin intermediul unor platforme online, însă navigarea şi găsirea unor informaţii sau servicii sunt greoaie. De asemenea, modurile de prezentare ale informaţiei nu sunt întotdeauna intuitive.
Administraţia a început din 2020 migrarea unor funcţii şi informaţii pe micrositeuri precum siteul pentru covid-19, prezentarea bugetului local, transparenţa plăţilor făcute de administraţie ori înscrierea pentru locurile la creşă.
Rezultatele proiectelor care vor fi realizate prin această finanţare includ: realizarea unui portal unic de contact persoană fizică/juridică cu administraţia publică, îmbunătăţirea modului de prezentare a informaţiilor de interes public (HCL-uri, achiziţii, concursuri de angajare), o hartă care să includă informaţii de interes public (lucrări de utilitate publică, servicii publice recurente), identitate digitală unică, crearea unui sistem de alerte relevante pentru cetăţeni (de ex. lucrări planificate în zonă, restricţii de trafic).
Prin aceste fonduri, de asemenea, Primăria Municipiului Timişoara va beneficia de scanarea şi digitalizarea a 5.000 de unităţi arhivistice (bibliorafturi). Astfel, textele documentelor incluse în arhivă vor putea fi uşor de vizualizat şi de căutat conţinutul lor.
Perioada de implementare depinde de finalizarea caietelor de sarcini şi a procedurilor de achiziţie. Perioada maximă de implementare pentru această finanţare este 31.12.2023.