Folosirea semnăturii electronice calificate este tot mai evident o necesitate a prezentului. Instituțiile publice din România, aflate într-un avânt al digitalizării, determinat și de obligațiile legii, anunță că încep să interacționeze și online cu contribuabilii, iar exemplul cel mai de răsunet în acest sens este cel al ANAF. Mai exact, instituția informa cu puțină vreme în urmă că toate documentele care trebuie depuse de către companii vor fi acceptate doar dacă operațiunea se face exclusiv online. Gata cu mersul la ghișeu, gata cu cozile și cu aglomerația!
Și interacțiunile Business2Business tind să fie unele în care relaționarea la distanță presupune existența unor documente semnate electronic.
Dar, pentru a putea depune online documente, trebuie obligatoriu să ai o semnătură electronică calificată. Pe token sau în cloud, cu valabilitate de 1, 2 sau 3 ani, semnătura electronică calificată de la certSIGN se poate obține foarte ușor.
Aurel Meiroșu, Manager Dezvoltarea Afacerii la certSIGN, a explicat în dialogul exclusiv pentru DIGITALIO cum se poate face asta.
Domnule Meiroșu, ce presupune interacțiunea exclusiv pe bază de semnătură calificată a companiilor cu SPV?
Dacă ne referim la modul în care ANAF relaționează cu firmele, putem spune că nu este o noutate obligativitatea interacțiunii online. Elementul de noutate este acela că și profesiunile liberale, PFA-urile și Întreprinderile Individuale sunt obligate, mai nou, să depună exclusiv online documente la ANAF. Nu este și cazul persoanelor fizice, unde nu există încă o obligativitate în acest sens.
Iar din punct de vedere tehnic, pentru a intra în posesia unei semnături electronice calificate nu-ți trebuie decât 3 minute libere, o conexiune de internet, un card și un telefon. Dacă vorbim despre beneficii ale semnăturii calificate, noi considerăm că principalul aspect este cel al responsabilizării părților. Tehnologia este deja una matură, sigură și care ne oferă multiple avantaje.
Trebuie spus că doar semnătura electronică calificată are valoare legală implicită, prezumată, la nivelul UE, se prezumă de drept că aparține exact persoanei care a semnat (certificatul calificat este emis doar după verificarea identităţii titularului) și ea poate fi verificată şi validată uşor, inclusiv pe termen lung. Mai direct spus, semnătura electronică calificată are valoarea juridică a semnăturii olografe și este imposibil de falsificat. O explicație mai pe larg a avantajelor semnăturii electronice calificate certSIGN se poate citi aici.
Pornind de la exemplul ANAF, este semnătura electronică utilizată și în relația cu alte instituții ale statului?
Cel mai mare consumator de astfel de servicii de încredere este statul român prin serviciile de e-guvernare. ANAF și ONRC sunt instituțiile publice care au cele mai multe interacțiuni online. Sisteme mature sunt și în zona achizițiilor publice – SICAP. De asemenea, pe zona de fonduri europene, proiectele se depun doar cu o semnătură electronică. De asemenea, AFIR solicită documente semnate electronic pentru toate fondurile acordate fermierilor. Sunt așadar sisteme publice care consumă și generează piață pentru semnătura electronică calificată. Dar, trebuie spus că și zona de business a început deja să recupereze destul de mult în ultima perioadă și ne așteptăm la creșteri și aici.
Haideți să le explicăm mai clar cititorilor, de fapt, cât de complicat este să obții semnătura electronică calificată?
Nu este deloc complicat. Totul începe de la etapa obligatorie: identificarea. Acest pas se poate face online dar și tradițional, față în față. Dacă vorbim despre identificarea online a persoanei, tot ce trebuie să ai este un laptop cu cameră web sau un smartphone și conexiune la internet. Plata serviciului de semnătură electronică calificată se face tot online, cu un card bancar, astfel încât tot procesul să se desfășoare rapid și fără complicații. Ulterior, semnătura electronică achiziționată poate fi stocată pe un token fizic sau în cloud, certSIGN respectând cele mai stricte standarde tehnice și legale în privința securității cibernetice.
Cât de utilizata este semnătura calificată în relațiile de business în România?
Nu pot avansa o cifră exactă dar pot face o estimare. În zona de mass-market ar trebui să fie valide aproximativ 300.000 de semnături. Nu pot spune dacă e mult sau puțin ci, mai degrabă, aș vedea această cifră ca pe un început bun. Asta, desigur, dacă ne uităm doar la cifre absolute. Dacă privim însă panta de creștere, lucrurile nu se văd la fel. Se putea și mai bine.
Pe de altă parte, trebuie spus că a doua categorie de piață pentru semnătura electronică calificată este categoria de business și relații comerciale B2B. Companiile folosesc semnătura electronică în interacțiunile comerciale. Vorbim despre relațiile de business, fie în interiorul organizației, fie în relație cu terți. Pentru relațiile de business din interiorul organizațiilor ne referim, spre exemplu, la procesele foarte complexe de HR unde semnătura electronică calificată poate ușura mult toate acele procese. Pentu relațiile comerciale ale companiilor, desigur vorbim despre utilizarea semnăturii electronice calificate în cazul furnizorilor, a partenerilor comerciali etc. De asemenea, o zonă importantă pentru business este cea a furnizării serviciilor, fie că vorbim despre servicii bancare, utilități, telco ș.a.m.d.
Ei bine, această piață a început să recupereze un pic din teren și cumva modelul este diferit comparativ cu zona de mass-market. Dacă în zona de mass-market este nevoie de a interacționa cu ANAF sau alte instituții publice și pentru asta e nevoie de semnătura electronică, pentru zona de business se iau în considerare mai degrabă optimizări de costuri, de a fi primul care lansează un produs, de a te proteja în relația comercială cu parteneri care sunt poate chiar peste hotare etc.
Domnule Meiroșu, vă mulțumim pentru explicațiile date și pentru prezența la podcastul nostru și, desigur, vă așteptăm și cu alte ocazii pentru a discuta mai aprofundat despre semnătura electronică calificată certSIGN.
Nu uitați, podcastul nostru poate fi auzit și pe Spotify aici: