More

  Ucraina folosește softul de inteligență artificială Clearview AI pentru a urmări invadatorii ruși

  Ucraina a început să folosească un soft de inteligență artificială denumit Clearview AI, dezvoltat în Statele Unite și care ajută la recunoașterea facială a soldaților ruși infiltrați în orașele ucrainene.

  Pe 13 martie, Reuters a raportat că Ministerul Apărării al Ucrainei a adoptat motorul de recunoaștere facială al companiei, iar CEO-ul Clearview, Hoan Ton-That, a spus că a oferit asistența companiei americane Kievului, iar tehnologia AI este folosită pentru „verificare persoanelor de interes la punctele de control, printre alte utilizări”.

  Startup-ul nu a oferit același lucru Rusiei, despre care președintele Putin numește războiul o „operație militară specială”.

  Clearview oferă tehnologii de recunoaștere facială forțelor de ordine pentru investigații penale. Oficiul american de brevete și mărci comerciale (USPTO) a acordat companiei un brevet în ianuarie pentru utilizarea datelor disponibile public – inclusiv fotografii, profiluri de rețele sociale și site-uri de știri – pentru a potrivi „fotografii similare folosind algoritmul său proprietar de recunoaștere facială”.

  Clearview AI are o bază de date ce numără peste 2 miliarde de profile social-media ale unor cetățeni ruși, profile pe care le-a recoltat în special de pe rețeaua rusă de socializare VKontakte.

  Pe lângă semnalarea persoanelor de interes pentru autorități, este posibil ca motorul de căutare Clearview AI să poată fi utilizat pentru a identifica fake-news și propagandă online, pentru a identifica refugiații și legăturile de familie sau chiar ar putea fi folosit ca mijloc de a identifica decesele din război.

  Cu toate acestea, niciun algoritm AI nu este perfect și fie utilizarea necontrolată, fie abuzul poate duce, de asemenea, la identificarea greșită sau la arestări false.

  Compania privată americană este aceeași companie care a fost sancționată cu 5 zile în urmă de Italia, cu 17 milioane de euro amendă, pentru faptul că recolta date despre cetățenii țării fără să respecte regulile GDPR. De asemenea,sunt procese deschise împotriva Clearview în SUA, în timp ce UK și Australia au declarat ilegală folosirea softului, fiindcă încalcă dreptul la intimitate. 

  Mai mulți critici ai companiei spun că softul ar putea să dea rateuri în identificarea corectă a soldaților ruși. În plus, există îngrijorări privind încălcarea Convenției de la Geneva, scrie ABC.

  Reuters raportează că alte departamente guvernamentale ucrainene vor implementa tehnologii Clearview în viitorul apropiat. Se oferă instruire în utilizarea tehnologiei.

  Potrivit ministerului economic al Ucrainei, invazia a cauzat daune de cel puțin 120 de miliarde de dolari infrastructurii țării.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...