O analiză a publicației BusinessInsider arată fața sumbră a cenzurii impuse de autoritățile rusești asupra mai multor domenii de Internet. Utilizatorii din Rusia au acces restricționat la o serie de aplicații și website-uri.
Statusul cenzurii Internetului în Rusia
La opt zile după ce Rusia a invadat Ucraina, agenția sa de comunicații Roskomnadzor a întrerupt accesul la site-uri de știri occidentale precum BBC, Deutsche Welle sau Vocea Americii.
De asemenea, a interzis Facebook, interdicție pe care directoarea de operațiuni a companiei Sheryl Sandberg a atribuit-o verificărilor făcute de Meta cu privire la postările din mass-media de stat ruse. Roskomnadzor a continuat prin blocarea accesului la Instagram pentru cei 80 de milioane de utilizatori din Rusia. Procuratura Generală a Rusiei a cerut unei instanțe să desemneze Meta, care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, drept „organizație extremistă”.
Potrivit Președintelui grupului de lobby internaționat Internet Society Andrew Sullivan, interdicțiile impuse de Rusia marchează „diviziunea internetului de-a lungul granițelor geografice, politice, comerciale și/sau tehnologice” și sunt „antiteza modului în care internetul a fost conceput și menit să funcționeze”.
Internetul Rusiei nu era complet liber nici înainte de invazie. LinkedIn era interzis, iar TikTok era de asemenea cenzurat. Dar cenzura de stat a escaladat odată cu începerea războiului, Kremlinul încercând să ascundă faptul că războiul nu a mers până acum așa cum era planificat și să truncheze percepția celor 122 de milioane de utilizatori de internet din Rusia asupra evenimentelor.
WhatsApp încă funcționează în țară. După YouTube, serviciul de mesagerie este cel mai utilizat site de socializare din țară: peste 65% dintre utilizatorii de internet ruși sunt activi lunar pe platformă, potrivit datelor de la eMarketer.
Analiza BusinessInsider
Pentru a vedea cum arată Internetul pentru utilizatorii din Rusia, BusinessInsider a urmărit respingerile DNS ale diverșilor ISP-uri ruși, folosind exploratorul Open Observatory of Network Interference (OONI). Insider a lucrat cu cercetătorii OONI, precum și cu analiștii de la Top10VPN, care au putut să arunce o privire la cum arată accesul la anumite site-uri și platforme pentru utilizatorii din Rusia, folosind VPN-ul Astrill.
Potrivit OONI, Rusia cenzurează site-urile web în diferite moduri, emițând o listă de site-uri furnizorilor de internet pentru a le bloca, sau limitând serviciile „într-un mod centralizat”. În practică, rușii pot ocoli interdicțiile utilizând VPN-uri, ceea ce înseamnă că cenzura va fi fragmentară.
Ce vede un utilizator rus când vrea sa acceseze Facebook
Când un utilizator rus încearcă să acceseze Facebook, apare un mesaj de eroare care spune: „Acces refuzat. Accesul la această pagină este interzis, deoarece a fost inclusă în „Registrul unificat al site-urilor interzise”, care conține informații a căror difuzare este interzis în Federația Rusă sau în „Lista federală a materialelor extremiste” de pe site-ul web al Ministerului Justiției”.

Instagram blocat, de asemenea
Instagram este foarte popular în Rusia, iar influencer-ii de acolo au milioane de urmăritori. În perioada premergătoare blocării platformei, influencer-ii ruși au postat videoclipuri în care își luau adio adepților.
La accesarea Instagram de către utilizatorii ruși, aceștia sunt întâmpinați cu o pagină de eroare: „Ne cerem scuze, dar ACEASTA RESURSĂ ESTE BLOCATĂ prin decizie a autorităților statului”.
Primul paragraf al textului corpului adaugă: „UN REGISTRUL UNIFICAT al numelor de domenii, indicilor paginilor site-urilor de internet și adreselor de rețea care conțin informații a căror difuzare este interzisă în Federația Rusă”.
Apoi, pagina redirecționează utilizatorii către autoritatea de reglementare rusească Roskomnadzor și către lista de site-uri web interzise a Ministerului Justiției.

Rușii au accesul blocat la presa internațională
Rusia are o relație tensionată cu mass-media independentă și străină, interzicând periodic jurnaliștii și publicațiile individuale.
Din 4 martie, site-ul de știri BBC a blocat.
Utilizatorii care încearcă să acceseze website-ul BBC primesc înapoi un mesaj de eroare: „Dragă abonat! Accesul la această resursă de Internet blocat prin decizie a autorităților statului. Puteți vedea motivul blocării în registrul unificat”.
Un alt mesaj care apare atunci când rușii încearcă să acceseze BBC scrie: „Accesul la resursa de informații este limitat pe baza Legii federale „Cu privire la informații, tehnologii informaționale și protecția informațiilor”.

Rata de utilizare a VPN-urilor în Rusia a crescut cu 2000% de la invazia în Ucraina
La fel ca mulți utilizatori de internet din China, rușii ocolesc cenzorii cu instrumente precum VPN-urile și browserul privat Tor. Cererea de VPN-uri, care ascund adresa IP reală a unui utilizator a crescut cu 2.000% în ajunul interzicerii Instagramului din țară, potrivit Top10VPN.
Firma de metrică SensorTower a înregistrat un nou vârf pentru rușii care caută VPN-uri luni, la o creștere de 2.692% a cererii de VPN-uri în săptămâna anterioară invaziei Ucrainei.
Dar VPN-urile securizate pot fi costisitoare, iar utilizatorii de internet ruși care nu sunt cunoscători de tehnologie s-ar putea să nu se gândească să le folosească, așa că, în schimb, se confruntă cu un număr tot mai mare de pagini de eroare și cu o lipsă de știri independente despre invazie.
Rușii sunt practic rupți de mai multe mijloace de comunicare globală și implicit mai vulnerabili la dezinformarea despre războiul răspândit de Kremlin, notează Business Insider în finalul analizei.