Vitalik Buterin, este fără îndoială una dintre cele mai influente persoane din cripto. Creatorul Ethereum, în vârstă de 28 de ani, își imagina în urmă cu nouă ani criptomoneda sa ca pe o modalitate de a folosi tehnologia blockchain care stă la baza Bitcoin pentru tot felul de utilizări dincolo de monedă.
Etherum, moneda nativă a platformei, a devenit a doua cea mai mare criptomonedă, după Bitcoin, alimentând un ecosistem de un trilion de dolari care rivalizează cu Visa în ceea ce privește banii pe care îi mută. Ethereum a adus mii de oameni nebancarizați din întreaga lume în sistemele financiare, a permis capitalului să circule fără greșeli peste granițe și a oferit antreprenorilor infrastructura pentru a construi tot felul de produse noi, de la sisteme de plată, schimburi digitale și până la cercetarea medicală.
Dar, chiar dacă cripto a crescut ca valoare și volum, Buterin a urmărit lumea pe care a creat-o evoluând cu un amestec de mândrie și groază. Ethereum a făcut o mână de bărbați albi nespus de bogați, a pompat poluanți în aer și a apărut ca un vehicul pentru evaziunea fiscală, spălarea banilor și escrocherii uluitoare.
„Crypto-ul în sine are mult potențial distopic dacă este implementat greșit”, explică canadianul de origine rusă într-un interviu pentru Time.
Buterin își face griji cu privire la pericolele pentru investitorii prea hrăpăreți, la creșterea taxelor de tranzacționare și la afișarea nerușinată a bogăției care au ajuns să domine percepția publică asupra cripto.
„Pericolul este că ai aceste maimuțe de 3 milioane de dolari și devine un alt tip de jocuri de noroc”, spune el, referindu-se la Bored Ape Yacht Club, o colecție extrem de populară NFT de desene stridente cu primate, care a devenit un simbol al statutului epocii digitale pentru milionari.
Buterin speră că Ethereum va deveni rampa de lansare pentru tot felul de experimente sociopolitice: sisteme de vot mai echitabile, planificare urbană, venit de bază universal, proiecte de lucrări publice.
Mai presus de toate, el dorește ca platforma să fie o contrapondere pentru guvernele autoritare și să răstoarne stăpânirea Silicon Valley asupra vieților noastre digitale. Dar el recunoaște că viziunea sa pentru puterea transformatoare a Ethereum riscă să fie depășită de lăcomie. Și astfel, fără tragere de inimă, a început să-și asume un rol public mai mare în conturarea viitorului său.
„Dacă nu ne exersăm vocea, singurele lucruri care se construiesc sunt cele care sunt imediat profitabile. Și acestea sunt adesea departe de ceea ce este de fapt cel mai bun lucru pentru lume”, spune el pentru sursa citată.
Ironia este că, în ciuda tuturor convingerilor lui Buterin, s-ar putea să nu aibă capacitatea de a împiedica Ethereum să devieze de la curs. Asta pentru că el a proiectat-o ca pe o platformă descentralizată, care răspunde nu numai la propria sa viziune, ci și la voința constructorilor, a investitorilor și a comunității mereu extinse. Buterin nu este liderul oficial al Ethereum. Și respinge fundamental ideea că cineva ar trebui să dețină putere unilaterală asupra viitorului său.
Acum atenția lui Buterin se îndreaptă spre regiunea în care s-a născut. În războiul lansat de președintele rus Vladimir Putin, criptomoneda a devenit aproape imediat un instrument al rezistenței ucrainene. Peste 100 de milioane de dolari în cripto au fost strânși în primele trei săptămâni ale invaziei pentru guvernul ucrainean și ONG-uri. Criptomoneda a oferit, de asemenea, un colac de salvare pentru unii ucraineni care fug și ale căror bănci sunt inaccesibile. În același timp, autoritățile de reglementare se tem că va fi folosit de oligarhii ruși pentru a se sustrage de la sancțiuni.
Buterin a intrat și el în acțiune, investind sute de mii de dolari în granturi pentru eforturile de ajutorare și condamnând public decizia lui Putin de a invada.
„O concluzie clară a situației din ultimele trei săptămâni este că le-a reamintit multor oameni din spațiul criptografic că, în cele din urmă, scopul cripto-ului nu este să joace jocuri cu imagini de un milion de dolari cu maimuțe, ci să facă lucruri care realizează efecte semnificative în lumea reală”, a spus Buterin.
Susținerea lui deschisă marchează o schimbare pentru un lider care a întârziat să-și găsească vocea politică. „Una dintre deciziile pe care le-am luat în 2022 este să încerc să îmi asum mai mult riscuri și să fiu mai puțin neutru”, spune Buterin.
„Aș prefera ca Ethereum să jignească unii oameni decât să se transforme în ceva care nu reprezintă nimic.”
Războiul este personal pentru Buterin, care are ascendență atât rusă, cât și ucraineană. S-a născut în afara Moscovei, în 1994, din doi informaticieni, Dmitri Buterin și Natalia Ameline, la câțiva ani după căderea Uniunii Sovietice. Sistemele monetare și sociale se prăbușiseră; Părinții mamei sale și-au pierdut economiile pe fondul creșterii inflației.
„Crescând în URSS, nu mi-am dat seama că majoritatea lucrurilor care mi s-au spus la școală că sunt bune, precum comunismul, erau doar propagandă”, explică Dmitry. „Așa că am vrut ca Vitalik să pună la îndoială convențiile și convingerile, iar el a crescut foarte independent ca gânditor.”