More

  Un proiectul de lege din SUA ar permite părinților să dea în judecată companiile de social media pentru că creează dependență copiilor

  Un nou proiect de lege supus dezbaterii în California pune marile companii de tehnologie în fața unei mari probleme, dacă copiii devin dependenți de ele și suferă efecte dăunătoare, cum ar fi depresia sau chiar sinuciderea. Proiectul de lege stabilește că acele companii care administrează mari platforme de social media, cum ar fi TikTok și Instagram, au datoria de a nu crea dependență copiiilor. Încălcarea acestei îndatoriri i-ar putea face apoi să se confrunte cu procese și plata unor sume foarte mari de bani.

  Părinții din California ai căror copii devin dependenți de aplicațiile de rețele sociale ar putea să dea în judecată pentru daune în temeiul unui proiect de lege avansat marți în Adunarea de stat de către o pereche de parlamentari bipartizani.

  Assembly Bill 2408, sau Legea privind datoria față de copii a platformelor de socializare, a fost introdusă de republicanul Jordan Cunningham din Paso Robles și democratul Buffy Wicks din Oakland cu sprijinul Institutului de Advocacy pentru Copii al Școlii de Drept de la Universitatea din San Diego. Este cel mai recent dintr-un șir de eforturi legislative și politice de a restrânge exploatarea celor mai tineri utilizatori de către platformele de socializare.

  „Unele dintre aceste companii creează, într-adevăr în mod intenționat, funcții în aplicațiile lor – pe care știu că le folosesc copiii – care îi fac pe aceștia să le folosească din ce în ce mai mult și le creează dependență”, a spus Cunningham într-un interviu.

  „Deci întrebarea pentru mine devine… cine ar trebui să plătească costul social al acestui lucru? Ar trebui suportat de școli și părinți și copii, sau ar trebui să fie suportat parțial de companiile care au profitat din crearea acestor produse? Facem asta cu orice produs pe care îl vindeți copiilor. Trebuie să vă asigurați că este în siguranță. Un fel de animal de pluș sau ceva pe care îl vinzi părinților care îl vor pune în patul copiilor lor de 5 ani — nu poți avea substanțe chimice toxice în el… Pur și simplu nu am făcut asta ca societate, totuși, când vine vorba de rețelele sociale. Și cred că este momentul să facem asta.”, a mai spus inițiatorul proiectului de lege

  Materialele media de la Children’s Advocacy Institute explică faptul că proiectul de lege ar obliga mai întâi companiile de social media să nu creeze dependență pentru utilizatorii minori – dacă este necesar, modificându-le caracteristicile de design și practicile de colectare a datelor – și apoi le va oferi împuterniciri părinților și tutorilor să depună acțiuni legale în numele oricăror copii vătămați de companiile care nu se conformează.

  Daunele ar putea include 1.000 de dolari sau mai mult per copil într-un proces de acțiune colectivă sau până la 25.000 de dolari pe copil pe an într-o acțiune civilă.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...