Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Marcel Ioan Boloș a subliniat rolul de modele de bună practică pe care îl reprezintă companiile de tehnologie pentru instituțiile publice, în procesul de inovare și digitalizare din România.
Boloș s-a aflat într-o vizită de lucru în județul Alba, pentru definirea demersului național de identificare a celor mai bune oportunități de a dezvolta procesul digitalizării societății românești, informează urbeamea.ro
Echipa MCID coordonată de ministrul Marcel Boloș s-a întâlnit, în municipiul Alba Iulia, cu reprezentanții tuturor localităților urbane și ai 19 comune din județ, precum și cu reprezentanții mai multor companii.
În cursul discuțiilor au fost abordate teme privind dezvoltarea procesului de inovare în firmele din România, colaborarea și transferul de cunoștințe din domeniul cercetării către producție, funcționarea sistemului de învățământ dual și digitalizarea administrației.
Discuțiile punctuale au vizat sprijinul pe care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării îl poate acorda, pe de o parte, dezvoltării capacității administrației de a implementa tehnologii moderne și servicii publice digitalizate, iar pe de altă parte mediului de afaceri, prin creșterea competențelor digitale ale angajaților și susținerea investițiilor în tehnologii inovative.
„Am fost cu totul impresionat de stadiul în care unele firme au ajuns cu acest proces al inovării. Acum este important să oferim sprijin administrației publice locale, deoarece nevoia de abordare digitală rezidă din dificultățile administrării zonelor urbane și rurale, deopotrivă. Componenta de transformare digitală a administrației va fi completată de susținerea soluțiilor de tip ”smart city”. Trebuie să valorificăm relația dintre informatizarea administrației și modernizarea modului de locuire, în beneficiul cetățenilor. Companiile ne-au demonstrat că procesul de digitalizare nu este nici simplu și nici ieftin, dar conduce la un acces mai ușor la datele și serviciile din toate sectoarele de activitate. Administrația are nevoie de așa ceva, în timp ce firmele au nevoie de oameni, de resurse umane tot mai bine pregătite pentru a face față la tranziția digitalizării. Pandemia doar ne-a dezvăluit mult prea brusc ce trebuie să facem, dar nu mai putem aștepta. Din păcate, în România există un nivel relativ scăzut de dezvoltare a serviciilor publice digitale. De aceea, mă bucur că în această vizită am găsit acele exemple bune, care pot facilita creșterea eficienței administrației publice, locale și centrale. Avem nevoie în sectorul public de acțiuni la fel de ferme în domeniul digitalizării, așa cum au făcut deja multe companii. Acestea inovează și devin din ce în ce mai performante, utilizând investiții străine sau fonduri europene. Ne vom concentra acum pe specializarea resurselor umane și pe sprijinirea actorilor locali să obțină mai multă experiență în implementarea soluțiilor din domeniul smart.” a susținut Marcel Boloș.