Cum au devenit criptomonedele instrumente în războiul din Ucraina

Un articol al publicației Wall Street Journal notează creșterea pe care paltforma de trading pentru criptomonede Kuna a înregistrat-o de la debutul conflictului din Ucraina.

Potrivit articolului, creșterea nivelului de tranzacționare este, în parte, o consecință a controalelor stricte de capital implementate de banca centrală ucraineană. Limitele retragerilor de la bancomate, restricțiile asupra sistemului oficial de monedă electronică al țării și suspendarea pieței valutare. Dar criptomonedele și Kuna oferă, de asemenea, un vehicul prin care străinii pot dona fonduri Ucrainei, susținând guvernul și eforturile de ajutorare.

Peste 51 milioane$ în criptomonede au fost colectate prin platforma Kuna

Michael Chobanian operează platforma Kuna din partea de vest a Ucrainei după ce a părăsit Kievul. El a spus că și-a mutat personalul și infrastructura în afara țării înainte de invazie.

Guvernul ucrainean și grupurile private de ajutor au strâns aproximativ 51 de milioane de dolari în criptomonede din peste 89.000 de donații de la începutul invaziei, potrivit firmei de analiză Elliptic. Cea mai mare parte a acestor colecte a fost coordonată prin platforma Kuna.

Pe landing page-ul creat de Kuna pentru fondul pe care l-a înființat pentru a accepta donații, scrie: „Să oprim războiul. Să fie pace. În cripto avem încredere, pentru Ucraina ne rugăm.”

Donațiile cripto au ajutat la finanțarea echipamentelor militare, a materialelor medicale și a altor bunuri, a spus Elliptic.

În timp ce activiștii, politicienii și chiar grupurile teroriste au folosit criptomonede pentru a strânge fonduri în ultimii ani, acest lucru nu a fost făcut niciodată de un guvern național, a spus Tom Robinson, co-fondatorul Elliptic.

Sumele nu sunt mari în comparație cu alte surse de finanțare – administrația Biden a propus să trimită ajutor de 6,4 miliarde de dolari, iar Ucraina a strâns marți 270 de milioane de dolari în obligațiuni pentru a ajuta la finanțarea eforturilor sale de război – dar arată că cripto are un rol de jucat, a spus el.

„Demonstrează că banii pot fi strânși direct de la indivizi din întreaga lume, pentru ajutor umanitar sau pentru a finanța direct un război

Tom Robinson, co-fondatorul Elliptic

Ucraina a lansat un sistem oficial de monedă electronică susținut de Guvern și a creat un Minister al Transformării Digitale. Acest minister este instituția care a solicitat Kuna să înceapă efortul de strângere de fonduri cripto, a spus Chobanian.

„Cash-ul este inutil pentru că este fizic”, a spus Chobanian. Deținerea de numerar este, de asemenea, periculos într-o zonă de război, a spus el.

Majoritatea oamenilor, a spus el, folosesc carduri de credit sau IBAN, sistemul internațional de numere de cont bancare folosit de bănci. Criptomonedele funcționează bine pentru plăți mari și plăți internaționale, a spus Chobanian.

Transferurile de criptomonede sunt deosebit de rapide în comparație cu metodele tradiționale. Tranzacțiile se realizeazî în aproximativ 10 minute pentru bitcoin, de exemplu, după care banii sunt transferați. Ceea ce înseamnă că banii donați sunt disponibili aproape imediat.

Kuna convertește criptomonede în alte monede digitale sau monede fiat pentru conturile bancare. Unele dintre companiile de furnizare pentru care Kuna intermediază achizițiile, a spus Chobanian, acceptă plăți direct în cripto. În unele cazuri, aceștia au ghidat companiile prin pașii pentru a face acest lucru.

„Deoarece multe companii vor să ne ajute, încep să accepte criptomonede pentru noi”, a spus Chobanian.

Fondatorul Polkadot a donat 5 milioane de dolari

Fondul de donații acceptă o serie de criptomonede: bitcoin, ether, tether, litecoin, dogecoin și alte aproximativ 20. Gavin Wood, fondatorul Polkadot, a postat pe Twitter că ar dona 5 milioane de dolari dacă Kuna ar crea o adresă Polkadot. Chobanian a creat adresa câteva ore mai târziu, iar Wood a transmis donația.

Doar Guvernul ucrainean singur a strâns 31,5 milioane de dolari în donații cripto și a cheltuit 17 milioane de dolari până acum, potrivit unei actualizări Chobanian a distribuit-o miercuri, pe contul său de Twitter.

Oficialii ucraineni și americani și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea folosi criptomonede pentru a se sustrage de la sancțiuni. În weekend, viceprim-ministrul ucrainean Mihail Fedorov a cerut platformelor de trading cripto să blocheze utilizatorii ruși, lucru pe care niciuna dintre platforme nu a fost de acord să facă. Până acum nu au existat dovezi care să susțină un efort pe scară largă a Rusiei de a evita sancțiunile prin utilizarea criptomonedelor.

redactia digitalio

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...