More

  Ucraina cere ca Rusia să fie scoasă de pe internet

  Internetul este mai mult decât hardware. Este, de asemenea, o rețea globală de standarde și protocoale partajate. Unele, cum ar fi Domain Name Server (DNS), furnizează lista principală de adrese pentru toate resursele de internet.

  Acum, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, Andrii Nabok, reprezentantul ucrainean pe Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) și viceprim-ministrul ucrainean și ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov, au cerut ca domeniile de nivel superior (TLD) ale Rusiei , cum ar fi .ru, .рф și .su să fie revocate împreună cu certificatele Secure Sockets Layer (SSL) asociate.

  De ce? Pentru a opri mașina de propagandă rusă și pentru a preveni continuarea propagandei și a dezinformarii.

  „Aceste crime atroce au fost posibile în principal datorită mecanismelor de propagandă ruse care utilizează site-uri web care răspândesc continuu dezinformare, discursuri instigatoare la ură, promovează violența și ascund adevărul despre războiul din Ucraina”, a spus Nabok.

  Fedorov a cerut, de asemenea, ca RIPE NCC, registrul regional de internet pentru Europa, Orientul Mijlociu și părți din Asia Centrală, să retragă Rusiei și drepturile sale locale de internet (LIR) de a folosi adresele IPv4 și IPv6 atribuite și să-și blocheze DNS. servere rădăcină.

  Dacă s-ar întâmpla, mișcarea ar fi fără precedent. În timp ce Rusia s-a deconectat în mod deliberat de internet în trecut ca un test de securitate, aceasta este o propunere complet diferită.

  Dacă ICANN și RIPE NCC ar face acest lucru și ar accepta cererea Ucrainei de a „închide serverele rădăcină DNS ale Rusiei”, ar fi extrem de perturbator.

  Deși credem că DNS-ul este în primul rând pentru browsere, este mult mai mult decât atât. Tot ceea ce rulează pe internet — Slack, e-mail, etc — DNS funcționează în culise pentru a se asigura că toate solicitările de aplicații se conectează cu resursele de internet corespunzătoare. Indiferent dacă este un site web, un link de e-mail sau un site FTP, are o adresă IPv4 sau echivalentul adresei sale IPv6, iar cele 13 servere rădăcină master DNS le urmăresc pe toate. Aceste servere DNS autorizate dețin adresele pentru fiecare dispozitiv conectat la internet din lume. DNS este esențial și fără el nu există internet practic. Perioadă.

  Bill Woodcock, director executiv al Packet Clearing House, organizația internațională responsabilă cu furnizarea de sprijin operațional și securitate infrastructurii critice de internet, rezumă ceea ce crede el că s-ar întâmpla cu internetul din Rusia într-o serie de tweet-uri. În primul rând, ar face site-urile web și e-mailurile rusești inaccesibile din afara Rusiei. Apoi, „ar face conectivitatea neregulată pentru mulți utilizatori din Rusia, dar mai ales pentru oamenii obișnuiți, nu pentru utilizatorii guvernamentali sau militari”. În cele din urmă, ar încălca securitatea limbajului de specificare a politicii de rutare (RPSL) și a infrastructurii cu chei publice a resurselor (RPKI) care protejează rutarea internetului Rusiei.

  Rezultatul? Woodcock crede că ar face „utilizatorii de internet civili ruși mult mai vulnerabili la atacurile de tip man-in-the-middle, cum ar fi cele folosite pentru a compromite acreditările bancare și parolele site-urilor web”, având „puțin sau deloc efect asupra guvernului sau armatei ruse”. “

  Prin urmare, în timp ce „Rusia face multe lucruri rele în acest moment, iar răzbunarea face parte din ceea ce se întâmplă cu oamenii care se luptă. Dar acesta nu este lucrul de făcut”.

  Paul Twomey, fostul președinte și CEO al ICANN, este de acord. Twomey a scris într-un tweet: „Menținerea nivelului de protocol în funcțiune în Rusia este cea mai bună modalitate de a se asigura că site-urile care oferă diverse viziuni către publicul rus sunt eficiente”.

  Până în prezent, nu a existat niciun sprijin pentru ideea de a da Rusia afară de pe internet. Comitetul executiv RIPE NCC a declarat deja „că mijloacele de comunicare nu ar trebui să fie afectate de dispute politice interne, conflicte internaționale sau război. Aceasta include furnizarea de resurse de numerotare pe Internet înregistrate corect”.

  Pe lista de corespondență ICANN AtLarge, dr. Erich Schweighofer, un administrator principal al Comisiei Europene, a scris: „Înlăturarea Rusiei de pe internet nu ajută la sprijinirea societății civile din această țară pentru o schimbare democratică. ICANN este o platformă neutră, care nu acceptă un poziție în acest conflict, dar permițând statelor să acționeze în consecință, de exemplu blocând tot traficul dintr-un anumit stat.”

  Astfel, în timp ce pe internetul Rusiei se fac atacuri de către Anonymous și alte grupuri de hackeri, pare puțin probabil ca RIPE NCC sau ICANN să ia vreo măsură împotriva Rusiei.

  Credit foto: Pexels

  andrei.nistor

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  spot_img

  Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

  Te-ar putea interesa și...