- Anul 2021 – record în vânzări și în reciclare pentru ROMBAT;
- Peste 1 milion de baterii sunt reciclate anual de companie;
- ROMBAT investește într-o fabrică de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice;
- Investiții masive în cercetare;
- Orice mașină produsă în România se naște cu suflet și inimă ROMBAT.
În România, atunci când spui acumulatori auto, aproape sigur te gândești la ROMBAT! În cei peste 40 de ani de existență, compania bistrițeană a intrat în mentalul colectiv românesc, iar numele ei a ajuns să devină similar cu cel al acumulatorilor auto. Prezent la podcastul DIGITALIO, CEO-ul companiei, Alin Ioaneș, ne-a vorbit despre reinventarea brandului, despre planurile mari în zona de R&D și despre drumul hotărât spre sustenabilitate al companiei.
Alin Ioneș, CEO-ul ROMBAT, este de puțină vreme în fruntea companiei, însă acțiunile sale hotărâte au adus ROMBAT în atenția mass-media, brandul fiind într-un proces clar de repoziționare și reafirmare ca unul dintre cele mai apreciate de români.
ROMBAT, companie deținută în prezent de concernul sud-african Metair, este lider pe piața de profil din România de peste 25 de ani și unul dintre cei mai longevivi jucători din industria componentelor auto din țara noastră. Compania a produs și distribuit, de-a lungul timpului, baterii auto în peste 40 de state, situate pe patru continente.
Mai exact, compania este furnizor regional Renault, furnizor unic pentru Dacia din anul 1996, furnizor pentru PSA Peugeot Slovacia din anul 2008, iar din 2011 pentru Renault Nissan din Sankt Petersburg, Rusia.
Dacă ne referim strict la România, Alin Ioaneș spune clar că orice mașină produsă în țara noastră se naște cu suflet și inimă ROMBAT.
Alin Ioaneș: Recuperăm 98% dintr-o baterie uzată
ROMBAT deține și Rebat Copșa Mică, o fabrică specializată în reciclarea bateriilor uzate. Anual, prin intermediul capacității de la Copșa Mică, ROMBAT recuperează 98% din materia primă încorporată în bateriile uzate colectate din piață, materia primă astfel rezultată fiind utilizată din nou. Spre exemplu, doar pe parcursul anului trecut, ROMBAT a reutilizat aproximativ 13.000 de tone de plumb din bateriile uzate colectate din piață. Pe lângă plumb, se recuperează polipropilena și acidul, precum și alte elemente.
ROMBAT pășește activ pe drumul așa-numitei ”circular economy”, concept care se concretizează în reciclarea anuală a peste 1.000.000 de baterii colectate de pe piaţă.
”Economia circulară reprezintă pentru Rombat un model de abordare, căutând constant soluţii pentru a fi un reper în ceea ce priveşte amprenta de carbon. După ani de zile în care am rafinat acest concept, pot spune că am ajuns un exemplu pentru industrie și pentru economie în general în ceea ce privește modelul de refolosire, recirculare al materiilor prime” – Alin Ioaneș, CEO ROMBAT.
Șeful companiei bistrițene spune că acest concept numit ”second-life”, de a da produselor o a ”doua viață”, este unul care răstoarnă din temelii percepția unora care susțin că acumulatorii plumb-acid sunt poluatori, când în fapt aceștia sunt aproape integral refolosiți.
Pandemia – un accelerator pentru procesele de digitalizare la ROMBAT
Referindu-se la provocările anului în curs, Alin Ioaneș spune că pandemia a arătat nevoia unei flexibilități și adaptabilități mult mai mari.
”Este clar că trebuie să ne adaptăm rapid, din mers, la noile cerințe ale pieței. Pandemia ne-a arătat că nimic nu e permanent și totul se poate schimba peste noapte. Și nu mă refer la schimbare ca la ceva negativ! Pandemia a fost cel mai bun impuls pentru a gândi out-of-the-box, pentru a lua decizii rapide și a fost un accelerator pentru procese în zona de digitalizare și de automatizare. Am devenit mai pro-activi, am început să gândim în avans strategii de business și să lucrăm cu modele de business diferite ”, susține CEO-ul ROMBAT.
Alin Ioaneș spune că, în acest context, una dintre provocările anului în curs este aceea de a avea modelele de business cele mai potrivite pentru schimbarea de paradigmă.
Vorbind despre provocările lui 2022, Alin Ioaneș susține că unul dintre cele mai importante obiective este acela de a regândi modul în care funcționează, din punctul de vedere al consumului de energie, producătorul bistrițean.
”În acest an avem în plan o investiție majoră într-o capacitate de producție de energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Ne dorim ca o mare parte a consumului propriu de energie electrică al ROMBAT să provină din surse regenerabile. Este un pas major spre sustenabilitate și spre reducerea dependenței de combustibilii fosili, dar este și un pas major în zona de optimizare a costurilor”, a spus Alin Ioaneș.
Șeful ROMBAT a declarat la podcastul DIGITALIO că, pentru acest an, sunt planificate investiții în tehnologie, pentru a rămâne în continuare un reper în industrie, fie că e vorba despre acumulatorii clasici, fie despre noile tipuri de acumulatori.
Referitor la energia verde, Alin Ioaneș susține că ROMBAT este interesată să dezvolte soluții pentru clienții care își doresc modalități de conservare și stocare a energiei – energy storage, o necesitate pentru cei care produc energie regenerabilă fiind supuși unei sezonalități care presupune automat necesitatea stocării energiei produse.
Și investiția în OAMENI este o prioritate pentru Alin Ioaneș, resursa umană, echipa, fiind cea care constituie fundamentul oricărei investiții de succes. În prezent peste 750 de oameni lucrează pentru ROMBAT, cifră care, odată cu dezvoltarea companiei, este așteptat că crească.
Cercetarea, o prioritate pentru ROMBAT
Alin Ioaneș spune că R&D (Research & Development – Cercetarea și Dezvoltarea) a fost și este o prioritate.
”Suntem focusați în zona de cercetare. Deținem și câteva patente importante în zona bateriilor, ceea ce înseamnă că am și validat conceptele pe care le-am dezvoltat în cadrul companiei. În prezent lucrăm cu partenerii noștri din zona automotive pentru a dezvolta noi produse care să fie în linie cu noile tendințe din piață. Suntem parteneri activi în efortul european de trecere de la automobilul cu combustie internă, motorizat pe bază de combustibili fosili, spre automobilul electric, UE având o țintă clară ca, din 2035, automobilele produse în Europa să fie exclusiv cu propulsie electrică”, spune Alin Ioaneș.
Șeful ROMBAT spune că există parteneriate solide cu universități din România și din afară pentru dezvoltarea de concepte novatoare care să fie apoi validate în producție. De asemenea, spune Alin Ioaneș, producătorul bistrițean a accesat și un program de finanțare al Guvernului României pe zona de cercetare, investind în echipamente noi de testare.
Viitorul este SMART pentru ROMBAT
ROMBAT face pași susținuți pentru a fi acolo unde duc noile tendințe la nivel global în industrie. Tehnologia litiu-ion este doar una dintre cele către care se uită cu atenție și producătorul român.
”Ne dorim să fim în continuare cei mai buni în ceea ce facem, iar asta ne va permite să avem resursele pentru a investi în dezvoltare. Avem planuri foarte mari în zona de e-mobility, iar în anii care vin veți auzi lucruri importante în această direcție”.
Poți asculta acest dialog și pe SPOTIFY: