Sancţiunile nu sunt suficiente în cazul conflictului din Ucraina, iar împreună cu NATO, liderii UE pot sprijini ţara oferind sprijin imediat pentru securitatea cibernetică, arată, într-o declaraţie comună, DIGITALEUROPE şi alte 11 asociaţii TIC din Europa Centrală şi de Est, din care face parte şi Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
“Noi, reprezentând 36.000 de companii digitale în Europa, de la tehnologie verde până la furnizori de servicii de sănătate şi securitate cibernetică, ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul Ucrainei în faţa actualei agresiuni ruse. Susţinem pe deplin măsurile pe care UE şi aliaţii săi le iau pentru a evita alte vărsări de sânge. Dar sancţiunile nu sunt suficiente. Tehnologia joacă un rol esenţial în politica modernă de securitate. De ani de zile, Ucraina a fost supusă unui război cibernetic, slăbind infrastructura sa critică şi funcţionarea societăţii sale şi semănând confuzie prin dezinformare. Trebuie să fim împreună acum şi să construim rezistenţa comună a societăţii europene. Ucraina a fost un centru al tehnologiilor informaţionale şi comunicaţii în plină expansiune în ultimele două decenii, dar nicio ţară nu poate răspunde singură la acest tip de agresiune. Împreună cu NATO, liderii UE pot sprijini Ucraina oferind sprijin imediat pentru securitatea cibernetică”, se arată în documentul citat, transmis de ANIS.
Potrivit reprezentanţilor din industria ITC, UE trebuie să considere aceste zile ca un semnal de alarmă pentru consolidarea scutului digital, pentru a forma mai mulţi specialişti în securitate cibernetică şi pentru a investi masiv în apărarea informatică.
“Nu mai există scuze – este nevoie de toţi oamenii pe punte. Europa are un decalaj de 200.000 specialişti în securitate cibernetică. Trebuie să accelerăm dezvoltarea Centrului de Competenţă în domeniul securităţii cibernetice din Bucureşti, România, să îi oferim mult mai multe resurse şi să facem din acesta un adevărat hub al agenţiilor naţionale de securitate cibernetică. Liderii politici ar trebui, de asemenea, să ia în considerare accelerarea rezolvării tuturor cererilor de viză pentru cei care decid să părăsească Ucraina – toţi merită sprijinul nostru”, subliniază Declaraţia.
Potrivit sursei citate, conflictul arată încă o dată importanţa parteneriatului transatlantic.
“Consiliul pentru Comerţ şi Tehnologie UE-SUA este o oportunitate unică de a discuta măsurile pe termen scurt şi lung pentru a asigura securitatea digitală a societăţilor noastre şi a ne feri de agresiuni viitoare online şi offline”, se mai arată în documentul semnat de DIGITALEUROPE, ANIS-România, ATIC-Moldova, INFOBALT-Lituania, ITAS-Slovacia, ITL-Estonia, IVSZ-Ungaria, LIKTA-Letonia, KIGEIT-Polonia, PIIT-Polonia, TIF-Finlanda, ZIPSEE-Polonia.
Declaraţia a fost emisă înainte de reuniunea specială a Consiliului European din seara zilei de 24 februarie.
Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Asociaţia are peste 165 de membri, în cadrul său fiind reunite atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară.
Având peste 47.000 de angajaţi, membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate, se mai precizează în comunicat. Cumulat, membrii ANIS au o cifra de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel naţional