Profesorul de informatică Eduard Alin Grosu și-a provocat cei 240 de elevi de la Școala Gimnazială din Peștera, județul Constanța, să deseneze pe o coală de hârtie împărțită în 4, plecând de la un contur stabilit. Fără să le spună ce urmează să se întâmple cu creațiile lor.
„Micii Giganți” își schițează viitorul în NFT uri
Cele 800 de desene realizate de elevi aveau să fie core-ul proiectului „Micii Giganți”.
„Nu le-am zis de la început ce o sa facem, pentru că nu am vrut să fie nicio presiune pe ei. Am vrut ca desenele să fie cât mai autentice. Apoi, după ce le-am strâns și le-am digitalizat, le-am explicat tot procesul, apoi despre ce este vorba în proiect, fiind un proiect mult mai complex, nu e vorba doar de NFT. După ce le-am explicat, au fost foarte încântați că ceea ce au creat ei ajunge pe internet, iar cineva poate să cumpere acest desen, să-l trimită cadou sau să-l vândă mai departe și, în același timp, fiecare tranzacție să însemne ceva și pentru noi.”
Eduard a pornit proiectul de la pasiunea sa pentru tehnologie și interesul față de tehnologia NFT.
„Pasiunea mea este tehnologia și aș vrea să las o amprentă cât mai mare și mai bună în urma mea. De aceea, probabil că am ales să îmi transmit cunoștințele elevilor și pasiunea mea pentru tehnologie. Urmăresc tehnologia NFT-urilor de mai bine de 4 ani și am observat că, odată cu pandemia, a crescut și pasiunea oamenilor față de această tehnologie. Am văzut că se vând cu sume foarte mari, am văzut că se creează și proiecte care au scopuri bune și am zis să experimentăm și noi treaba asta, cu elevii, prin educație, cu desene, să facem un lucru care, din câte știu eu, nu s-a mai făcut până acum”.
Ecourile proiectului, după mai puțin de 2 săptămâni de la lansare, îl face pe Eduard să se gândească la dezvoltarea „Small Giants”. Următorii pași ar include cooptarea și a altor profesori în proiect, atragerea de investitori, dar și lansarea unei criptomomende.
„Am primit foarte multe mesaje de susținere și cred că sunt câteva alte școli care deja lucrează la proiecte asemănătoare. Aș vrea să dezvolt Small Giants un pic mai mult. Aș vrea să îmi împărtășesc cunoștințele cu alți profesori și să implementeze ceva asemănător sau să îi primesc în cadrul proiectului. Cu mare drag aș face treaba asta. Pe lângă aceasta, aș vrea să dezvolt o criptomonedă pe tehnologia Elrond unde să implic mai multe școli. aș dori să implic și investitori în acest proces, pentru că ei ne ajută să dezvoltăm nu doar calitatea învățământului, ci și acest proces. ”
„Micii Giganți” va fi coordonat dintr-un consiliu, format din profesori, elevi și părinți, care vor lua cele mai importante decizii de dezvoltare sustenabilă a proiectului.
„Fondurile or să fie folosite de ce decide un consiliu pe care îl vom crea în cadrul proiectului. Un Consiliu format din profesori, elevi și părinți, în care ne întâlnim și discutăm cele mai importante decizii, în ce investim. Iau eu voi fi acolo să explic partea sustenabilă a proiectului, pentru că nu vreau să facem ceva care să dureze o zi, o lună, un an. Vreau să dureze câteva generații, mai ales dacă avem această șansă, trebuie să o luăm din plin”.
Colecția „Micii Giganți” este disponibilă pe platforma Trust Market.
Urmăriți emisiunea integrală mai jos:
Puteți asculta acest dialog și pe Spotify: