Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică nu a identificat, până în prezent, la nivelul României incidente sau atacuri cibernetice majore sau complexe, care să aibă o legătură directă cu situaţia de conflict din Ucraina, a declarat, joi, directorul general al DNSC, Dan Cîmpean, citat de Agerpres.
“Echipa Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) al României monitorizează constant situaţia şi informaţiile referitoare la posibile incidente şi atacuri de securitate cibernetică care au ca ţintă Ucraina, împreună cu alte autorităţi competente din domeniul securităţii cibernetice la nivel naţional şi european. Până în acest moment, la nivelul României nu am identificat incidente sau atacuri cibernetice majore sau complexe, care să aibă o legătură directă cu situaţia de conflict din Ucraina şi nici nu am primit solicitări de asistenţă din partea omologilor ucraineni”, a explicat Cîmpean.
Potrivit acestuia, situaţiile de criză sunt de obicei exploatate activ de grupările de criminalitate organizată sau de actori ce propagă dezinformarea sau ştiri false, iar acestea sunt foarte probabile în perioada imediat următoare.
“Prin urmare, facem un apel la utilizatori să fie vigilenţi cu privire la sursele de informaţii pe care le accesează în mediul online, la tentativele de phishing, precum şi la posibilele tentative de fraudă sau dezinformare care pot exploata tematica războiului din Ucraina (ex: strângeri fictive de fonduri, transferul unor sume importante de bani contra unui comision, aplicaţii mobile false, impersonarea unor autorităţi sau organizaţii legitime etc.)”, a mai spus directorul DNSC.
Pe de altă parte, DNSC atrage atenţia, pe pagina sa de Facebook, că, în contextul escaladării conflictului militar din Ucraina, trebuie acordată o atenţie deosebită surselor de informare accesate în mediul online, deoarece “atacurile cibernetice şi tentativele de dezinformare prin fakenews au ca numitor comun înşelătoriile”.
“Echipa Directoratului a identificat deja trei site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală şi parte din conţinutul unor instituţii de presă cunoscute din România (News.ro şi Capital România). Acestea sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare. În cazurile prezentate, domeniile nici măcar nu au în adresă numele publicaţiilor impersonate”, semnalează specialiştii în cibersecurity.
Aceştia recomandă: verificaţi cu atenţie detaliile surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului; dacă primiţi ştiri din surse necunoscute sau dubioase, verificaţi mereu linkul înainte de accesare, preferabil cu o soluţie de securitate; asiguraţi-vă că folosiţi un canal de comunicare oficial, atunci când citiţi ştiri din mediul online, pentru a vă asigura că informaţia lecturată nu este o tentativă de dezinformare; nu ezitaţi să notificaţi Directoratul dacă sesizaţi şi alte astfel de iniţiative periculoase, care au ca scop inducerea în eroare a utilizatorilor şi dezinformarea la telefon – 1911 sau email – .
Foto: DNSC