Ambasada Franței în România, Institutul Francez în parteneriat cu Romanian Tech Startups Association (ROTSA) și ClujHub organizează, în perioada 8-10 aprilie 2022, proiectul “Întâlniri Europene din Transilvania”.
Acesta va consta într-un hackathon online intitulat ”SustainCityHack: Urban Mobility | Regeneration | Planning & Development” , desfășurat timp de 36 de ore.
Provocarea
Până în 2050, se estimează că două treimi din umanitate va trăi în zone urbane. Ținând cont de această creștere, dezvoltarea durabilă nu poate fi realizată fără a transforma semnificativ modul în care proiectăm și organizăm zonele urbane.
Astăzi, aproape 55% din populația totală a României trăiește în mediul urban. În timp ce România rămâne una dintre cele mai puțin urbanizate state europene, inegalitățile dintre zonele urbane și cele rurale sunt semnificative, iar dinamica exodului rural este încă puternică.
Din 1989, orașele românești au cunoscut o evoluție dinamizată a structurii lor urbane. Mult mai rapid decât alte orașe, Cluj, București, Iași și Timișoara au cunoscut schimbări economice și sociale și au atras mii de oameni. Această creștere a populației a avut loc într-o perioadă în care infrastructura publică era inadecvată și îmbătrânită. Astfel, multe zone urbane suferă astăzi de incapacități funcționale ale rețelelor energetice și de transport, de probleme legate de traficul auto (congestionare, poluarea aerului etc.), de probleme privind locuințele sau gestionarea deșeurilor.
În conformitate cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 11, orașele durabile se creează prin transformarea mobilității și facilitarea transportului verde, limitarea traficului în centrul orașului, reconversia terenurilor urbane, recuperarea spațiului urban, planificarea unei dezvoltări armonioase și rezonabile a orașelor. Este vorba despre construirea orașului de mâine, ținând cont de principiile dezvoltării durabile, într-o manieră participativă și incluzivă.
#𝐒𝐮𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧𝐂𝐢𝐭𝐲𝐇𝐚𝐜𝐤 își propune să găsească soluții la:
I. Mobilitate Urbană: dezvoltarea mobilității urbane durabile necesită definirea unor moduri alternative de transport public și trebuie să urmărească îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului prin asigurarea serviciilor de care au nevoie în apropierea locuinței.
Provocarea voastră este să găsiți soluții inovatoare pentru:
• Reducerea emisiilor și promovarea mobilității ușoare;
• Îmbunătățirea sistemelor de transport urban;
• Limitarea conflictelor de utilizare și a accidentelor;
• Limitarea traficului auto în oraș.
II. Regenerare urbană: regenerarea urbană vizează revitalizarea spațiilor urbane, renovarea patrimoniului urban și plasarea culturii în centrul conviețuirii, transformând orașele în locuri de trai agreabile.
Provocarea voastră este să găsiți soluții inovatoare pentru:
• Investirea în spații urbane neutilizate și revendicarea spațiului urban;
• Promovarea creșterii economice și reducerea șomajului;
• Descoperirea potențialului zonelor defavorizate prin promovarea reconversiei acestora;
• Consolidarea atractivității anumitor cartiere pentru locuitori;
• Îmbunătățirea calității vieții și satisfacției locuitorilor.
III. Planificare urbană, dezvoltare durabilă și prospectivă: o dezvoltare urbană durabilă trebuie să se bazeze pe o organizare spațială care să țină cont de provocările schimbărilor climatice și care să asigure calitatea aerului și a apei, energie curată, respect pentru biodiversitate.
Provocarea voastră este să găsiți soluții inovatoare pentru:
• Propunerea de soluții de dezvoltare urbană durabilă;
• Crearea de spații urbane bazate pe energii regenerabile și care nu emit CO2;
• Facilitarea accesului la infrastructuri educaționale, culturale, de sănătate etc.;
• Îmbunătățirea calității vieții tuturor locuitorilor orașului;
• Dezvoltarea orașului de mâine.
Concursul este adresat, în special, experților în dezvoltare teritorială, urbaniștilor, arhitecților, antreprenorilor, dezvoltatori de aplicații smart city, reprezentanților insituțiilor publice românești și franceze, cadrelor universitare, respectiv studenților.
Detalii despre această inițiativă pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului.
Persoanele interesate de a participa la eveniment se pot înscrie, până în 7 aprilie, doar în echipe de 3-5 membri, prin completarea unui formular.
Trei premii distincte vor fi acordate celor trei proiecte selectate de juriu, constând în 3 sesiuni de mentorat oferite de organizația parteneră ROTSA (Asociația Română pentru Antreprenoriat în Tehnologie) pentru a finaliza conceptul dezvoltat în timpul #SustainCityHack.
Franța oferă suport României pentru dezvoltarea sustenabilă
Pe parcursul concursului, participanții vor putea să beneficieze de expertiza mai multor mentori, atât români, cât și francezi.
„De unsprezece ani, Întâlnirile Europene din Transilvania reprezintă un eveniment major în cooperarea franco-română pe teme de dezvoltare teritorială. În 2022, vor reuni actori din Franța și România într-un cadru multidisciplinar, pentru a proiecta soluții inovatoare care să răspundă provocărilor dezvoltării urbane durabile”, spune Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.
Printre obiectivele proiectului, se numără facilitarea transportului verde, limitarea traficului în centrul orașului, reconversia terenurilor urbane, recuperarea spațiului urban, respectiv planificarea unei dezvoltări armonioase și rezonabile a orașelor.