Au trecut aproximativ cinci luni de când Facebook și-a redenumit compania-mamă în Meta și lucrurile nu au mers fără probleme. Companii precum Apple și Google au început să includă modificări de confidențialitate care îngreunează cu adevărat modelul de afaceri Meta de urmărire a cât mai multora dintre datele dumneavoastră personale. La începutul acestei luni, compania a scăzut cu 30% pe bursă, iar lucrurile arată din ce în ce mai rău pentru Meta.
Măsurile de confidențialitate ale Apple și Google care permit utilizatorilor să blocheze dispozitivele de urmărire ale lui Meta afectează în mod clar veniturile companiei. Deranjați în mod constant de publicitatea aleatoare sau, dimpotrivă, înfiorător de precisă, mulți au decis să plece de pe platformă, însă mai există și alte motive pentru scăderea popularității. Persoanele mai tinere preferă alte platforme, precum TikTok, iar Facebook este văzut tot mai mult ca o platformă a celor mai vârstnici.
Potrivit New York Mag, Meta a pierdut 500 de miliarde de dolari de la schimbarea numelui, deși blamarea noului nume nu este tocmai corectă. Sunt celelalte schimbări care au venit cu noul nume, deoarece Zuckerberg pare să conducă compania într-o direcție nouă și oarecum ciudată. Schimbarea numelui în Meta a indicat, de asemenea, noua direcție a companiei, cu un accent puternic pe metavers și internetul imersiv, însă utilizatorii nu par să accepte această schimbare.
Acest declin a făcut ca compania să scadă complet din topul celor mai bogate zece companii din lume. Odinioară a ocupat locul 6, dar de atunci a rămas în urma unor companii precum Tencent și Nvidia, ajungând pe locul 11.
Sigur, Meta este o companie cu mulți bani, iar Zuckerberg pare hotărât să testeze chestia asta cu metaversul, indiferent de cât îl costă. Poate că acest gambit pe metavers va da roade, dar este greu de văzut cum este posibil acest lucru în starea sa actuală sau chiar în viitorul apropiat.
Dacă Meta și Facebook vor supraviețui sau nu acestor ambiții, rămâne de văzut.