More

  Fondatorul QAnon, mișcarea conspiraționistă din SUA, a fost identificat cu ajutorul machine learning

  Folosindu-se de machine learning, software de învățare automată, oamenii de știință au reușit să demaște identitatea lui Q, fondatorul mișcării QAnon devenită celebră odată cu asaltul Capitoliului, după ce președintele Trump a pierdut alegerile.

  Într-un raport extins publicat sâmbătă, New York Times a împărtășit constatările a două echipe independente de lingviști criminaliști care susțin că l-au identificat pe Paul Furber, un dezvoltator de software sud-african care a fost unul dintre primii care a atras atenția asupra teoriei conspirației, ca fiind scriitorul original din spatele Q.

  Se spune Ron Watkins, un candidat pentru Congres din Arizona, a scris și el sub pseudonim, mai întâi colaborând cu Furber și apoi preluându-i contul, pentru ca, în cele din urmă, el începând să posteze pe panoul de mesaje 8chan al tatălui său.

  Cele două echipe de cercetători elvețieni și francezi au folosit metodologii diferite pentru a ajunge la aceeași concluzie. Echipa elvețiană, format din doi cercetători ai startup-ului OrphAnalytics, a folosit software de machine learning pentru a descompune misivele lui Q în modele de secvențe de trei caractere. Apoi au urmărit cât de des s-au repetat acele secvențe. Între timp, echipa franceză a antrenat un AI (software de inteligență artificială) pentru a căuta modele în scrierea lui Q. Ambele tehnici se încadrează în general într-o abordare cunoscută sub numele de stilometrie, care urmărește să analizeze scrisul într-un mod măsurabil, consistent și replicabil.

  Pentru a evita posibilitatea de a-și confunda programele respective, echipele și-au limitat analiza la postările de pe rețelele de socializare. Dintre toți ceilalți autori posibili pe care i-au testat, ei spun că scrierea lui Furber și Watkins s-a remarcat cel mai mult prin cât de asemănătoare a fost cu cea a lui Q.

  Și au încredere în această identificare. Echipa franceză formată din lingviștii computaționali Florian Cafiero și Jean-Baptiste Camps a declarat pentru New York Times că software-ul lor a identificat corect scrisul lui Furber în 98% dintre teste și a lui Watkins în 99%. „La început cea mai mare parte a textului este a lui Furber”, a spus Cafiero. „Dar semnătura lui Ron Watkins a crescut în primele luni, pe măsură ce Paul Furber a scăzut și apoi a dispărut complet.”

  Cei doi au folosit anterior un software de învățare automată pentru a o identifica pe J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, ca fiind autorul secret al lui Cuckoo’s Calling, un roman polițist din 2013 scris de Rowling sub pseudonimul Robert Galbraith. Mai mult, agențiile de aplicare a legii au folosit cu succes stilometria într-o varietate de cazuri penale, inclusiv de către FBI pentru a arăta că Ted Kaczynski a fost Unabomber.

  Experții cu care a vorbit NY Times – inclusiv profesorul Patrick Juola, informaticianul care a identificat-o pe Rowling drept autorul cărții Cuckoo’s Calling – au spus că au găsit concluziile credibile și persuasive. „Ceea ce este cu adevărat puternic este faptul că ambele analize independente au arătat același model general”, a spus Juola.

  Atât Furber, cât și Watkins neagă că au scris vreunul dintre mesajele lui Q. „Nu sunt Q”, a spus acesta din urmă pentru The Times. Între timp, Furber a spus că a fost influențat de postările lui Q pentru a-și schimba stilul prozei, susținând că experții lingvistici au spus că este „implauzibilă”. De asemenea, merită menționat faptul că analiza a inclus tweet-uri de la Furber care datează din primele zile ale existenței lui Q.

  Ce se întâmplă în continuare este neclar. Cercetătorii care au lucrat la identificare au spus pentru sursa citată că speră că demascarea lui Q va slăbi influența QAnon asupra oamenilor. Răspândindu-se ca focul pe rețelele sociale, teoria conspirației a avut un efect profund asupra politicii din SUA și din alte părți ale lumii. Și, deși Q nu a mai postat niciun mesaj nou de la sfârșitul anului 2020, asta nu a diminuat entuziasmul oamenilor pentru conspirații despre „statul paralel” și implicarea acestuia în viața lor.

  Foto: “Șamanul QAnon” Jacob Chansley în clădirea Capitoliului( McNamee/Getty Images)

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...