More

    În regiunea mediteraneană solul se degradează rapid. Este un avertisment pentru noi toți

    În regiunea mediteraneană solul se degradează, iar pământul se transformă în deșert mai repede decât oriunde altundeva în Uniunea Europeană, potrivit unei analize recente.

    Experții avertizează că efectele combinate ale practicilor nesustenabile ale terenurilor și ale schimbărilor climatice au epuizat o resursă limitată până la un punct critic.

    Un studiu recent al Comisiei Europene referitor la sănătatea solului a constatat că până la 70% din solurile din UE își pierd capacitatea de a asigura funcții ecologice cruciale.

    Solurile de suprafață ale Mediteranei sunt deosebit de susceptibile la pătrunderea apei de mare, eroziune, secetă și incendii. De fapt, această regiune are cele mai mari rate de eroziune din UE și cele mai scăzute niveluri de materie organică din sol.

    Între timp, populațiile dense din regiune au dus, de asemenea, la înlocuirea terenurilor arabile cu străzi de beton sau asfalt și la contaminarea solului cu metale grele și pesticide.

    Când solul este sănătos, acesta stochează și drenează apa. De asemenea, în sol cresc aproximativ 95% din alimentele pe care oamenii le mănâncă. Când solul este degradat, procesele sale de bază care dau viață nu mai funcționează corect.

    Mediterana este apreciată pentru roșiile, strugurii și măslinele sale, dar acea dietă și economie prețioasă se dovedesc din ce în ce mai greu de susținut.

    În ciuda acestui fapt, au fost făcute foarte puține cercetări cu privire la potențialii contributori ai declinului solului în regiune.

    Multe studii s-au concentrat pe degradarea solului prin eroziune, dar doar câteva au luat în considerare efectele degradării biologice.

    Se știe că furnicile și râmele ajută la reglarea nutrienților din pământ, iar acțiunile lor susțin însăși integritatea solului. S-au schimbat aceste comunități din pământ din cauza influenței umană? Și cum afectează asta mediul înconjurător?

    Nu avem răspunsurile și nu avem timp să le găsim.

    Perioadele secetoase au crescut ca număr de zile în Mediterana încă din anii 1950 și deja unii fermieri au fost forțați să-și abandoneze pământul din cauza deșertificării. Acest lucru poate crește, de asemenea, posibilitatea izbucnirii unor incendii.

    „Schimbările aduse sistemelor agricole, împreună cu alte modificări ale utilizării terenurilor, duc la niveluri critice de pierdere a habitatului”, scriu autorii studiului.

    „Aceasta este o preocupare deosebită, deoarece regiunea mediteraneană este caracterizată de o biodiversitate extraordinară, cu un număr mare de specii endemice…”

    Acest studiu, primul care analizează și rezumă starea solului în zonele din jurul Mării Mediterane, subliniază că încă nu există o legislație specifică a UE care să protejeze solurile rurale împotriva urbanizării. Nici salinizarea nu este abordată în politicile UE specifice, în ciuda analizei care consideră că este o amenințare semnificativă pentru sol.

    „În general, există o lipsă generală a evaluărilor sistematice regulate ale solurilor mediteraneene și a unei autorități oficiale pentru a compila și sintetiza informațiile disponibile”, concluzionează autorii.

    Studiul poate fi consultat integral, în limba engleză, mai jos:

    1-s2.0-S0048969721051810-main

    Foto: Pexels

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    spot_img

    Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

    - Visit our partner website- CLUJ IT

    You might also like...