De ce susține Deutsche Bank că Bitcoin ar putea deveni noul aur

Adoptarea în masă a bitcoinului este doar o chestiune de timp și, pe măsură ce lumea se obișnuiește cu acest fapt, instituțiile financiare tradiționale își fac ”încălzirea” pentru moneda digitală. Analistul Deutsche Bank, Marion Laboure, a declarat că Bitcoin ar putea deveni „aurul digital al secolului 21”, dar în prezent nu îl consideră un depozit de valoare de încredere și se așteaptă la și mai multă volatilitate în viitorul apropiat.

Marion Laboure a subliniat că nu consideră Bitcoin un mijloc de plată și nici nu crede că are caracteristici deflaționiste, deoarece „Bitcoin este riscant: este prea volatil pentru a fi un depozit de valoare de încredere astăzi. Și mă aștept să rămână ultra-volatil în viitorul previzibil”, a susținut ea și a menționat trei motive pentru aceasta:

„În primul rând, aproximativ două treimi din Bitcoins sunt folosiți pentru investiții și speculații. În al doilea rând, datorită comerțului limitat, doar câteva achiziții mari suplimentare sau ieșiri de pe piață pot avea un impact semnificativ asupra echilibrului dintre cerere și ofertă. În al treilea rând, valoarea Bitcoin va continua să crească și să scadă, în funcție de ceea ce oamenii cred că valorează. Micile schimbări în percepțiile generale ale investitorilor despre Bitcoin pot avea un impact mare asupra prețului său.”

Cu toate acestea, Laboure crede că moneda digitală ar putea deveni un bun refugiu și ar putea juca rolul unui „aur digital”, deoarece „oamenii au căutat întotdeauna bunuri care nu erau controlate de guverne”, iar aurul a avut acest rol de secole, iar acum de bitcoin care s-ar putea transforma în „aurul digital al secolului al XXI-lea”.

Într-o comparație între Bitcoin și Ethereum, analistul a spus despre Bitcoin că este un „pionier” datorită capitalizării sale de piață mult mai mare, dar vede și în Ethereum un posibil „argint digital” din cauza numeroaselor sale aplicații și cazuri de utilizare, invocând finanțarea descentralizată ( DeFi) și token nefungibil (NFT). Ea crede că, din aceleași motive, ar fi puțin probabil ca o altă criptomonedă să devină mai puternică decât Bitcoin și Ethereum în următorii 5 ani.

Laboure a subliniat că acum există o tendință ca locațiile să accepte o mare varietate de forme de plată, iar un număr tot mai mare de magazine încep să accepte criptomonede, dar Bitcoin și Ethereum nu sunt încă o formă obișnuită de plată.

Analistul a adăugat că „deși cele mai recente evoluții vor permite tranzacții mai rapide și mai ieftine, este nevoie de aproximativ zece minute pentru a valida majoritatea tranzacțiilor folosind Bitcoin. Și este scump: taxa de tranzacție a fost la o medie de aproximativ 20 de dolari SUA în 2021.”

Acum, această ultimă parte a afirmației pare ciudată, întrucât Laboure știe sigur despre Bitcoin Lightning Network (al doilea strat care permite tranzacțiile în afara lanțului, rezultând mai multă viteză și comisioane mici de 1 satoshi sau câțiva cenți). De fapt, Laboure a menționat Lightning Network într-un interviu recent publicat pe 14 decembrie 2021, unde a remarcat că El Salvador folosește rețeaua „deci taxele sunt destul de mici” și a spus că ne uităm în direcția ca bitcoin să devină o metodă de plată.

Laboure a adăugat că „Principala problemă a cripto-monedelor este lipsa de reglementare”, care împiedică mulți investitori și companii să se apropie de piață, dar ea a afirmat mai consecvent că reglementările vor veni în 2022.

„În ceea ce privește măsurile de reglementare, ne așteptăm ca 2021 să schimbe jocul și că până în 2022 multe economii vor avea un cadru puternic de reglementare a activelor cripto.”

În ceea ce privește CBDC-urile, analistul crede că „CBDC, numerarul și cripto-urile vor coexista”.

„Numerarul cu siguranță nu va dispărea, dar ne așteptăm să scadă ca mijloc de plată. Majoritatea țărilor G20 intenționează să impună reglementări mai stricte asupra cripto-monedelor private. În ultimii trei ani, băncile centrale și guvernele din întreaga lume au multiplicat și accelerat inițiativele de numerar digital.”

Sursa Foto: Pexels

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img