More

  Avertisment serios pentru milioane de utilizatori Edge, Firefox și Chrome

  Google, Microsoft și Mozilla au avertizat utilizatorii Chrome, Edge și Firefox că în curând va fi făcută o actualizare unificată pentru toate cele trei browsere, ceea ce ar putea distruge unele dintre cele mai mari site-uri web din lume.

  Într-o mișcare ce ne aduce aminte de celebrul bug Y2K, Chrome, Edge și Firefox vor trece în curând la versiunea cu numărul „100” și acest lucru va duce la probleme serioase pentru unele dintre cele mai mari site-uri web, deoarece acestea nu pot procesa vizitele de la browsere cu numere de versiune cu trei cifre. Câteva dintre site-urile mari despre care se știe că sunt afectate în prezent includ Bethesda, T-Mobile, HBO Go și Yahoo!

  De ce sunt atât de greu de procesat versiunile de browser cu trei cifre? Totul are legătură cu codul învechit. Problema este că cele mai multe site-uri web verifică pentru securitate numărul versiunii browserului dumneavoastră atunci când le vizitați. Dacă rulați un browser mai vechi, neacceptat (în Chrome, punctul de limită comun este 40), atunci nu vi se va permite să deschideți site-ul de teamă că ar fi putut fi compromis de hackeri. Problema este că codul învechit de pe aceste site-uri verifică doar primele două cifre. Deci, Chrome, Edge și Firefox 100 vor fi citi noua versiune de browser ca „10” și nu ca ”100”, așadar vor bloca accesul.

  Deci, de ce toate cele trei browsere trec la versiunea 100 în același timp? Pe scurt: să presăm dezvoltatorii web să facă upgrade. Majoritatea dezvoltatorilor s-au actualizat ulterior, dar există excepții uimitoare, cum ar fi cele enumerate mai sus și puteți găsi și mai multe pe acest tracker.

  Și timpul se scurge. Versiunile stabile de Chrome și Edge (care rulează ambele Chromium) sunt 98, în timp ce Firefox este pe 97. Pentru context, Chrome rula versiunea 95 în octombrie.

  Deci ce putem face?

  Au fost anunțate contramăsuri de urgență pentru Chrome și Firefox. În funcție de câte site-uri web eșuează (și nimeni nu va ști cu adevărat până la lansarea versiunii 100), planul de rezervă al Google este să înghețe numărul versiunii Chrome la 99 în codul său de identificare, în timp ce Mozilla va încerca o combinație de înghețare a numărului de versiune și emiterea de remedieri rapide pentru fiecare site. Microsoft încă nu a comentat.

  Toate acestea înseamnă că aproximativ patru miliarde de utilizatori ai Chrome, Edge și Firefox ar putea avea mari probleme în următoarele câteva luni.

  Sursa foto: Pexels

  andrei.nistor

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  spot_img

  Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

  Te-ar putea interesa și...