Un tată care folosea un aparat pentru bruiajul semnalului, cu scopul de a controla utilizarea internetului copiilor săi, a reușit să distrugă conexiunea unui întreg oraș.
S-a întâmplat în Franța, iar Agence Nationale des Fréquences (ANFR), organizația responsabilă cu gestionarea frecvențelor radio din țară, este cea care a primit o reclamație ciudată de la un operator de telefonie mobilă.
Operatorul de telefonie a detectat căderi ciudate de semnal care aveau un impact asupra serviciilor telefonice și de internet ale locuitorilor din orașul francez Messanges.
Potrivit ANFR, citată de Bleeping Computer, a existat un detaliu ciudat care a ieșit în evidență în raport: serviciile au fost reduse constant de la miezul nopții până la aproximativ 3 dimineața în fiecare zi.
În timp ce locuitorii dormeau, un membru al Serviciului Regional Toulouse al ANFR a început să meargă pe străzi pentru a investiga. În timp ce examinatorul urmărea interferențele până, echipamentul de analiză a spectrului a căpătat o formă familiară, dezvăluind un bruiaj în uz.
Undele emise de aparat au fost urmărite până la o casă dintr-un oraș învecinat. A doua zi, unul dintre rezidenți și-a recunoscut responsabilitatea și a dezvăluit că a achiziționat un aparat de bruiaj al semnalului pentru a-i împiedica pe copiii săi adolescenți să intre online noaptea fără permisiune. Tatăl a susținut că adolescenții lui au devenit „dependenți” de rețelele sociale și de navigarea pe internet de la începutul pandemiei de COVID-19, o situație potențial agravată din cauza restricțiilor sociale.
Aparatul de bruiaj era menit să-i împiedice să-și folosească pe ascuns smartphone-urile pentru a se conecta la internet atunci când trebuiau să doarmă. Din păcate, fără ca el să-și dea seama, apartul cumpărat a făcut ravagii în ceea ce privește conectivitate pentru alți rezidenți și chiar și pentru orașul vecin.
„Încercând să interzică internetul în casa lui, a ajuns să oprească internetul în tot cartierul”, a spus agenția.
Problema este că folosirea unui aparat de bruiaj nu este legală în Franța și, în consecință, bărbatul riscă o amendă maximă de 30.000 de euro și chiar o pedeapsă cu închisoare de până la șase luni.
Într-un alt exemplu de utilizare a tehnologiei de către un locuitor al orașului, având consecințe accidentale, în 2020, inginerii de telecomunicații au petrecut 18 luni frustrați în legătură cu dispariția bruscă, dar consecventă, a internetului unui sat galez la ora 7 dimineața. S-a dovedit că toate problemele legate de serviciile de bandă largă întâmpinate de sute de rezidenți au fost cauzate de o persoană care a pornit un televizor vechi, la mâna a doua, la acel moment în fiecare zi. Televizorul trimitea adevărate ”rafale” electrice capabile să întrerupă semnalele.